Bakan Ekren: 5 yıllık eylem planını Kasım ayı başında ilan edeceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2008-2012 dönemini kapsayan 5 yıllık eylem planını bu ayın sonunda veya Kasım ayının başında ilan edeceklerini bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Başbakanlık Merkez Binada düzenlediği basın toplantısında, 3 aylık Eylem Planına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekren, 2008-2012 dönemine ait 5 yıllık eylem planının da bu ayın sonuna doğru bitirilip, Ekim ayı sonu veya Kasım ayı başında ilan edileceğini vurguladı.

Basın toplantısına gelmeden önce yazılı ve görsel basından edindiği intibanın, eylem planının, 2007'nin son çeyreğine tekabül eden eylem planının, 2007-2008 bütçelerinde oluşan veya varsayılan tedbirler paketi gibi algılanmış olması olduğunu belirten Ekren, ''Eylem planı, adı üstünde herhangi bir mali tablonun ya da mali dengelerin yeniden şekillendirilme ve oluşturulmasından daha çok, 2008-2012 dönemi için de yapmayı planladığımız genel ajandadaki gündemin 2007'nin son çeyreğine rastlayan veya ona denk gelen kısımlarını anlatmak olacak'' dedi.

60. Cumhuriyet hükümetinin yeni kurulan bir hükümet olmadığını, birinci dönemde aldığı veya almayı planladığı karar ve uygulamaların ilgili dokümanlarda yer aldığını, bunların da hem bu yılın son çeyreği hem de 2008-2012 dönemini baştan şekillendirdiğini anlatan Ekren, şöyle konuştu:

''Bunlardan bir tanesi Kalkınma Planıdır. Kalkınma Planı 2007-2013'ü kapsadığı için hükümet programını yani hükümetin eylem planını oluştururken de dikkate aldığımız ana dokümanlardan bir tanesi de budur. Hem 2007'nin son çeyreği için hem 2008 için hem de 2008-2012'nin tamamıdır.

İkinci önemli temel dokümanımız AB Uyum Programıdır. Bunu da muhtemelen eylem planlarının hazırlık sürecine paralel bir şekilde Dışişleri Bakanımız sayın Ali Babacan benzer bir yöntemle açıklamış. O da aynı şekilde 3 aylık eylem planını AB'ye uyum sürecinde nereye denk geleceğini ve 2008-2012 dönemiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Üçüncüsü orta vadeli dokümanımızdır, orada da orta vadeli programımız var. O da 2008-2010'u kapsayan, dolayısıyla yine biraz sonra açıklamaya çalışacağım hükümet programının bu yıla yansıyan izdüşümlerini bu parçalarda bulmak mümkün. Son olarak da Katılım Öncesi Ekonomik Program dediğimiz 2007-2009 dokümanımız var, bunu da yıl sonuna doğru tekrar revize edip onu da 2008-2010 haline getireceğiz.'' Eylem Planının 2007'nin son çeyreğiyle ilgili kısmının bugün açıklanacağına işaret eden Ekren, 2008-2012 dönemine ait 5 yıllık eylem planının bu ayın sonuna doğru bitirilip, Ekim ayı sonu ve Kasım ayı başında ilan edileceğini vurguladı.

HEDEF KİŞİ BAŞINA 10 BİN DOLAR GELİR

İstikrar ve büyüme için vazgeçemedikleri makro ekonomik istikrarın, hem kamu yönetiminde hem de mali reformlarla devamı konusunda açık bir taahhütle yola çıktıklarını belirten Ekren, "burada ana kurgumuz, vurgumuz şu; Başbakan Erdoğan'ın daha önce belirttiği gibi, kişi başına gelirin 10 bin dolar olması olgusu, ekonomik büyüme sağlandığında veya gerçekleştiğinde, aynı gelişmiş ülke ekonomileri ve toplumlarda olduğu gibi, ekonomik temeller sağlam olduğunda, geri dönülemez bir yapı kazandığında, belli bir eşiği aştığında, artık ekonomik ve siyasi istikrarın toplumsal istikrarın çok daha kolay sağlanabileceği olgusu" şeklinde konuştu.

2002-2006 DÖNEMİ EKONOMİK NORMALLEŞME

AK partinin 2002-2006 döneminde, ekonomik normalleşme denilen siyasi ve ekonomik istikrar sağlanarak, cumhuriyet tarihinde en uzunlarından biri olan 'kesintisiz büyüme' dönemi oluşturulduğuna işaret eden Ekren, atmosferin de büyüme için uygun bir zemin hazırladığına vurgu yaptı.

Türkiye ekonomisinin; dünyanın ilk 20 ekonomisi arasına girmesiyle başlayan süreçte, geçen yıl verileriyle 17. ekonomi olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı, bu dönem içinde Türkiye'de bütün aktif değerlerin borsa endeksinden başlayıp gayrimenkul fiyatlarına, sahip olunan imkanlara kadar ciddi artışlar olduğunu vurguladı.

Ekren, yeni dönemde ise ekonomik dinamizm ile yatırımlar ve borçlardaki gelişmelere bağlı neler yapılacağının tartışıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber