Üniversite Mezunları, Lise Mezunu Olarak KPSS'ye Girebilmeli mi?

1999 yılında yapılan ilk merkezi memur sınavından bu yana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de, üniversite mezunu olanların lise mezunu olarak sınava girip giremeyeceğidir. Bu şekildeki taleplerin en büyük nedeni, mezun olunan yüksek öğrenim programına yönelik çok az kadro açılmasıdır. Geçen haftanın en çok okunan haberlerinden bir tanesi de bu konuya yönelik olmuş, ziyaretçilerin tepkilerini ölçmek adına da bir anket yayımlanmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ekim 2007 21:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GEÇEN HAFTANIN HABERİ

Geçen haftanın en çok okunan haberlerinden biri "Üniversite mezunu olduğu anlaşılınca memuriyeten atıldı" başlıklı haberdir. Habere göre, 15 ay önce lise mezunu olduğunu beyan ederek İlçe Tarım Müdürlüğü'nde veteriner sağlık teknisyeni olarak göreve başlayan bir kişi, üniversite mezunu olduğu ortaya çıkınca işten çıkarıldı. İşte çıkarılma ise, 15 ay sonra kendisinden istenen askerlik evrakları esnasında belli oldu. Kişinin 6 ay kısa dönem askerlik yaptığı görülünce üniversite mezunu olduğu ortaya çıktı ve memuriyet görevine son verildi.

Geçen hafta gündeme gelen bu haber üzerine, 10 Ekim 2007 11:00 tarihinde "Üniversiteden mezun olanların, bir alt öğrenim düzeyinden KPSS'ye girmesini etik buluyor musunuz?" anketi yayımlanmıştır. 3 gün 13 saatte 26.267 kişinin oy kullandığı ankete göre, ziyaretçilerin yüzde 64'ü bu şekildeki bir davranışı etik bulmadığını belirtmiştir.

YASAK KILAVUZDA YER ALIYOR

Memuriyete girebilmek için bu tür yollara başvurulabileceği düşünen yetkililer, KPSS sınav kılavuzlarına bu konuda çok sayıda uyarı koymuştur. 2006 sınav kılavuzunda da, açık olarak en son öğrenim düzeyinden sınava girilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak, lise mezuniyetinin daha fazla iş imkanı olduğu için düşünen bir çok aday bu yola hala başvurabilmektedir.

YASAĞIN TEMELİ EŞİTLİĞE DAYANIYOR

Adayların bir alt öğrenim düzeyden sınava girmelerinin istenmesi, eşitliği sağlamak amacına dayanmaktadır. Gerçekten de üniversiteden mezun olan bir adayın lise mezunuyla eşit şartlarda yarıştığını iddia etmek uygun değildir. 4 yılılk bir yüksek öğrenimin hem hayatı algılayış hem de sorunları çözme konusunda, üniversite mezunlarını daha avantajlı konuma getirdiği açıktır. Bu bağlamda, adayların eşit koşullarda sınava girmelerini temin etmek amacıyla getirilen bu kurala uymak gerekmektedir.

Üniversite mezunu olup da lise mezunlarıyla aynı sınava girebileceğini belirten adayların, aynı şekilde ilköğretim mezunlarıyla da aynı sınava girebileceklerini iddia etmeleri gerekecek olup, bu idddianın ne derece yanlış olduğu aşikardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber