Ankara, MOBESE ile donatılacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ekim 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, bakanlıklar ve yüksek yargı orgarları gibi devletin en önemli kurumlarının bulunduğu Ankara'da ihmal edilen önemli bir güvenlik sistemi ancak seneye uygulamaya sokulabilecek. Yaklaşık 5 yıl önce meydana gelen Necip Hablemitoğlu, Muammer Aksoy gibi isimlere yönelik suikastler, yakın dönemde ise Ulus Anafartalar Çarşısı'nı kana bulayan canlı bomba saldırısı ve Sıhhıye çok katlı otoparkında bulunan bomba yüklü minibüs, Ankara'daki MOBESE sisteminin eksikliğinin acı sonuçlarını ortaya koydu. Bu önemli güvenlik açığı yeni yılla birlikte giderilmiş olacak. Başkent'in tüm cadde, kavşak ve önemli sokakları, son teknolojiye göre üretilmiş akıllı kameralarla izlenecek.

ÖNCE TRAFİK VE TERÖR

Başta terör olayları olmak üzere, hırsızlık, trafik ihlalleri, çalıntı araç ve asayiş olaylarında da kullanılacak olan kameralar, ana arterler başta olmak üzere Ankara'nın 54 ayrı bölgesine monte edilecek. Ön çalışmaları ve denemeleri yapılan sistem 2008'de faaliyete geçirilecek. İlk etapta bin adet sipariş edilen kameralar İstanbul'daki MOBESE sisteminden çok daha gelişkin özelliklere sahip olacak. Sabit ve hareketli kameralar, ışığa sese ve renge duyarlı olacak, olağan dışı durumlarda objeyi zoom yaparak daha net izlenmesini kolaylaştıracak. Fotoğraf da çekebilen kameralar trafikteki kural ihlallerini de uyarı sistemiyle merkeze bildirecek. Sese duyarlı akıllı kameralar bir araçtan ateş edilmesi halinde aracı zoomlayıp başka bir kameranın görüş alanına girene kadar takip edebilecek.

ABD, İsrail ve Almanya

BENZERİ, ABD, Hollanda, İsrail, Fransa ve Almanya'da uygulanan sistem için 2008 yılının başında ihale açılacak ve sistem ihaleden sonraki 6 ay içinde devreye girmiş olacak. Yetkililer yurtdışında iki firma ile öngörüşmelerden olumlu sonuç alındığını, ancak diğer firmalarla da görüşmelerin sürdürüldüğünü belirtti.

Ufuk TÜRKYILMAZ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber