Üniversite öğrencisini gözaltında öldüren polislerin cezaları onaylandı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay, üniversite öğrencisi Birtan Altunbaş'ı gözaltında işkenceyle öldüren biri eski başkomiser dört polisin cezalarını onayladı. Sekiz yıl 10'ar ceza alan polisler, bir yıl yedişer ay hapis yatacak

Yargıdan işkenceye karşı çok önemli bir ceza kararı çıktı. Gözaltına aldıkları üniversite öğrencisi Birtan Altunbaş'ı işkenceyle öldürdükleri gerekçesiyle 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezasına mahkûm

edilen biri eski başkomiser dört polis memurunun cezaları Yargıtay'da onaylandı.

Gözaltında işkenceyle ölümü belgeleyen kararla sanıkların cezaları da kesinleşti.

Olası karar düzeltme başvurularından da sonuç alamamaları halinde cezaları kesinleşecek polislerin yakalanıp hapse konulmaları gerekecek ve o dönemki mevzuat uyarınca bir yıl yedişer ay hapis yatacak.

Engellenen dava

Altunbaş davası ancak zorlu bir hukuk mücadelesiyle 1998'de açılabilmişti. Dava bu aşamaya dek zamanaşımına sokulmaya zorlanmıştı. 16 Ocak 1991'de gözaltına alınan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Altunbaş'ı altı gün işkence yaparak öldürmekten sanık polisler tutuksuz yargılandı.

Tanıkları bulunan, raporlarla teşhis edilen, polislerin de zaman zaman kısmi itiraflarda bulunduğu davanın ilk yargılamasında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların suçunu sabit görmüştü. Mahkeme, sanıklar başkomiser İbrahim Dedeoğlu ile polis memurları Sadi Çaylı, Süleyman Sinkil ve Hasan Cavit Orhan'ı dört yıl beş ay 10'ar gün ağır hapse mahkûm etmişti. Yargıtay, bu kararı eksik soruşturma gerekçesiyle bozmuş, yeniden yapılan yargılamada da sanıklara aynı ceza verilmişti. Mahkeme cezayı belirlerken, 'sanıklardan hangisinin ölüme neden olduğunun belirlenemediği gerekçesiyle faili meçhul indirimi' kullanmış, ancak, bu karar da Yargıtay tarafından ve bu kez sanıklar aleyhine bozulmuş, Yargıtay, 'sanıkların, suçu birlikte icra ettiklerini' belirterek buna göre ceza istemişti.

Cezalar arttı

Altunbaş'ı işkenceyle öldürmekten yargılanan dört polisle ilgili üçüncü yargılamada karar bu yılın mart ayında çıkmıştı. Mahkeme, bu kez suçun işkenceyle işlenmesi nedeniyle cezayı artırıp 10 yıl sekiz

aya çıkardı ve cezada 'asıl fail belirsiz' diyerek indirim yapmadı, ancak ilk yargılamada olduğu gibi, cezalarda 'iyi hal' gerekçesiyle altıda bir oranında indirime gitti ve sanıkların cezalarını sonuçta sekiz yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezası olarak belirledi. Mahkeme, sanıklardan Naip Kılıç'ın beraatine karar verirken, sanık Ahmet Baştan öldüğü için davasını düşürdü.

Hem sanıklar hem aile temyiz etti

Karar sanıklar tarafından 'suçu işlemedik beraat verilsin' gerekçesiyle, Altunbaş ailesinin avukatlarınca ise 'cezada indirim yapılmasın, öldürme suçundan ceza verilsin' istemiyle Yargıtay'da temyiz edilmişti. Başsavcılığın tebliğnamesinin ardından incelemeye alınan dosya Yargıtay 1.Ceza Dairesi'nce dün görüşülerek karara bağlandı.

Edinilen bilgiye göre, Ceza Dairesi sanıkları daha ağır hapse mahkûm eden mahkeme kararını onayladı. 'Evet, ölüm işkenceden' kararına onay veren Daire kararı bire karşı dört oyla alındı.

Yargıtay'ın kararının yazımı tamamlayıp dosyayı mahkemesine göndermesiyle infaz süreci başlayacak, polislerin tutuklanıp cezaevine konulması gerekecek. Suç tarihinden sonra yürürlüğe giren 1991 affına göre de hükümlü polisler işkence cezalarının beşte birlik kısmını cezaevinde geçirecek, buna göre bir yıl yedişer ay hapis yatacak.

Eski bakan danışmanı mahkûm

Yargıtay kararıyla cezaları onaylananlar arasında yer alan eski başkomiser İbrahim Dedeoğlu, bir dönem MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal'ın danışmanlığı yapmış, önceki seçimlerde de MHP'den milletvekili aday adayı olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber