TSK Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2007 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 65 inci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.

"ı) Soruşturma veya kovuşturmasının devamı nedeniyle terfi edemeyen subay ve astsubaylardan; açığa çıkarılan, tutuklanan ya da açıkları kaldırılanlar veya tahliye edilenler hakkında, davaları neticeleninceye kadar, bu Kanunun 32 nci maddesinin (b) bendinde yer alan en çok rütbe bekleme süreleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinde belirtilen rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmaz. Bunların Silahlı Kuvvetlerde kalabileceği azami süre, emsali neşetlilerin Silahlı Kuvvetlerindeki görev süresi kadardır."

MADDE 2- 926 sayılı Kanuna aşağıdaki ek geçici madde eklenmiştir.

"EK GEÇİCİ MADDE 86- Bu Kanunun 65 inci maddesinin (ı) bendi hükümleri, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce emekliye ayrılanlar hakkında uygulanmaz."

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 65 inci maddesinin (e) bendinde; açığa çıkarılan, tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden yahut hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunan personelin, terfi ve kademe ilerlemesi yapamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu hüküm nedeniyle, yargılaması uzun süren personel terfi edememekte ve bulunduğu rütbenin yaş haddi sonunda emekli olmak zorunda kalmaktadır. Yargılamanın beraatla sonuçlanması halinde ise, emekli olan bu personelin göreve iadesi mümkün olmadığından, mali ve sosyal haklar yönünden mağduriyet doğmaktadır.

Tasarı ile; yargılaması devam eden personele, davaları neticeleninceye kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 32 nci maddesinin (b) bendinde düzenlenen en çok rütbe bekleme süreleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinde belirtilen rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmayarak, bunların Silahlı Kuvvetlerde kalabileceği azami sürenin, emsali neşetlilerin Silahlı Kuvvetlerdeki görev süresi kadar uzatılabilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile; yargılaması devam eden personele, davaları neticeleninceye kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 32 nci maddesinin (b) bendinde düzenlenen en çok rütbe bekleme süreleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinde belirtilen rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmayarak, bunların Silahlı Kuvvetlerde kalabileceği azami sürenin, emsali neşetlilerin Silahlı Kuvvetlerdeki görev süresi kadar uzatılabilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Madde ile, Kanun değişikliğinden önce emekliye ayrılan personele, değişiklik hükümlerinin uygulanmayacağı düzenlenmiştir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber