Trafik cezasını kameralar kesecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik kazalarını en aza indirmek için özel çaba gösteren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, trafiğe çözüm olabilecek projelerin hazırlanmasını istedi. Hazırlanan projeler arasında yer alan ?kameralı sistem?, gözde projeler arasında yer alıyor. Birçok AB ülkesinde ve bazı Uzak Doğu ülkelerinde kullanılan proje, dijital kamera, lazer algılayıcı ve merkezi sistemden oluşuyor. Önemli kavşaklara ve kaza riski yüksek yerlere yerleştirilen kamera, kural ihlali yapan aracı görüntülüyor. Ayrıca aracın fotoğrafını çekip, plakasını tespit ediyor. Sonra da ihlalin yapıldığı günü, zamanı, yeri, ihlalin sebebini ve ihlalin hangi yasa maddesi kapsamına girdiğine dair bilgileri, fotoğrafla birlikte kablosuz veya fiber bağlantı araçlarıyla sistemin merkezine gönderiyor.

Adrese gönderilecek

Tam otomatik olarak çalışan sistem, en nihayetinde el değmeden ve hiçbir ayırım yapmadan ceza makbuzunu kesip sürücünün adresine postalıyor. Türkiye'deki kaza riski yüksek yerlerine yerleştirilmesi halinde yaklaşık 30-40 milyon dolar civarında tutması beklenen sistem, kazaların Türkiye'de sebep olduğu maddi hasarla karşılaştırılınca oldukça cüzi rakamlarda kalıyor. Zira kazaların Türkiye'ye yıllık maliyeti 1.5 milyar doları buluyor.

İmtiyaza son!

Bilindiği gibi Türkiye'de 10 milyondan fazla araç trafikte seyrediyor ve bu araçları kontrolle görevli 20 bin dolayınca trafik görevlisi bulunuyor. Ancak Türkiye'nin kendine has özellikleri galip geliyor ve polisler çoğu kez kaza riski oluşturan sürücülere ceza dahi kesemiyor. Trafikte kendini imtiyazlı olarak görenlerin kaprisi de eklenince, polis görev yapamaz hale geliyor. Yeni sistemle, ?Sen benim kim olduğumu biliyor musun!? devri de kapanacak ve trafikte kusur işleyenlere anında ceza kesilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber