Ziraat, İFP'lerin geri dönüp dönmemesini bankada kalan personele sordu
Bakanlar Kurulu, Mart 2001'de bir karar alarak kamu bankalarında çalışacak personelin özlük haklarının sözleşmeyle belirlenmesi şartını getirdi. Ziraat Bankası'nda 9 bin personel sözleşmeyi imzalamadığı ya da sözleşme teklifinde bulunulmadığı için mevcut maaşları korunarak değişik kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.
İhtiyaç fazlası personel (İFP) olarak adlandırılan 9 bin personel, aradan geçen üç yıl içinde her türlü hukuki yolu deneyerek bankaya geri dönme mücadelesi verdi. Gelinen aşamada banka yönetimi, önümüzdeki birkaç yıl içinde 4 bin 167 yeni personel almaya karar verdi. İFP'lerde haklı olarak "Biz dururken neden yeni personel alınıyor" sorusunu gündeme taşıdı.
Çoğunluk diktatoryası
Taleplerden bunalan banka yönetimi de "İFP'ler geri dönsün mü" sorusuna yanıt arıyor. Yönetim ay başından itibaren Anadolu'nun değişik illerinde yaklaşık 2 bin personelle bir araya geldi. Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas ve istanbul'da gerçekleştirilen her toplantıda personele İFP'ler geri dönsün mü" diye soruldu. El kaldırma usulüyle oylama yapıldı. Banka yöneticilerinden edindiğimiz bilgilere göre, personelin yüzde 70'İ "hayır" yönünde oy kullandı. 'Hayırcı' personel bu davranışını "Biz bankada kalarak bu işin eziyetini çektik" şeklinde açıkladı.
Terfi mücadelesi
Personel içinde yapılan oylamada "hayır" oylarının yüksek çıkmasında eylül ayında yapılacak yükselme sınavının önemli payı olduğu öğrendik. Eski personel eğer geri dönecek olursa eski pozisyonlarında göreve başlayacak. Bu durumda daha alt kademede görevli personelin yükselme imkânları sınırlanacak. Çünkü bu sınav sık sık yapılamıyor. En son 1999 yılında yükselme sınavı yapılmıştı.
İnternette sınav
Yükselme sınavı - zannediyoruz kamuda ilk olacak - internet üzerinden geçekleştirecek. Sınava katılacak personel belli bir saatte şubelerinde toplanacak. Sorular merkezi olarak internet üzerinden şubelere gönderilerek, katılımcılardan belli bir sürede yanıtlarını merkeze iletmeleri istenecek. Banka yönetimine göre internet üzerinden yapılacak sınav 4.5 trilyon lira tasarruf ağlayacak.
İFP'ler dönemeyecek
İFP'lerin akıbetine dönersek... Kamu bankaları ortak yönetimi İFP'lileri üç grupta değerlendiriyor. Buna göre, hiçbir şekilde sözleşme imzalamayacağını bildiren bine yakın personel ile sözleşme bittiği halde tebellüğ etmeyen 5 bine yakın kadronun bankaya dönemeyeceği kesinleşti. Sözleşme gönderilmediği için bankadan ayrılmak zorunda kalan 3 bin civarındaki personelin durumu ise belirsizliğini koruyor. Ama ağırlıklı görüş bir tek İFP'nin bile geri gönüşüne izin verilmemesinden yana.
AHMET ERHAN ÇELİK
Haber gönderen: Hukuk Devleti
Yorum: Sosyal Bir Hukuk Devleti olan Türkiye'de YARGI'NIN VERMİŞ OLDUĞU
KARARLARA her kesimin uymak zorunda olduğunu bir kez daha hatırlatılmasında
yarar vardır. Türkiye bir hukuk devleti'dir. Çadır devleti değildir.