Son yağışlar İstanbul'un 2.5 günlük su ihtiyacını karşıladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son yağışların havzalarda istenilen neticeyi vermediğini belirterek, "Su tasarrufunu alışkanlık haline getirmek zorundayız" dedi.

Topbaş, Büyükşehir Belediye Meclisinin 4. toplantı yılının ilk birleşimine katılarak Meclisi yönetti.

Meclis toplantısında konuşan Topbaş, İstanbul'un su sıkıntısını gidermeye yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İstanbullulara, suyu kesmeyecekleri sözünü verdiklerini ve bugüne kadar da bu sözlerini yerine getirdiklerini ifade eden Topbaş, ancak hala bu sıkıntının geçmediğini söyledi. Topbaş, "Son yağışlar, İstanbul'un 2.5 günlük su ihtiyacını karşıladı. Biz çok yağmur yağdı diye düşündük ama havzalarda istediğimiz neticeyi vermedi.

4.5 milyon metreküp kaynak oluşturdu. Su tasarrufunu alışkanlık haline

getirmek zorundayız" diye konuştu.

Avrasya Maratonu, Cumhuriyet kutlamaları ve Dünya Birleşik Kentler Birliği Eş Başkanlığına seçilmesi konusunda da Meclis üyelerine bilgi veren Topbaş, yeni seçim yılına doğru yaklaşıldığını kaydederek, bu süreçte kentte farklılığa imza atan tüm Meclis üyelerine teşekkür etti.

İNÖNÜ'NÜN ADININ BİR ALANA VERİLMESİ ÖNERİSİ

Toplantıda, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar da vefat eden Prof. Dr.

Erdal İnönü'nün adının önemli bir alana verilmesi konusunda çalışma yapılması için önerge verdi.

Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili Hasan Akgün de su ücretlerine yapılan zammın, enflasyon artışıyla doğru orantılı olmadığını savunarak, toplumun beklentileri yönünde su tarifesinin yeniden Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonuna havale edilmesini ve bir kez daha görüşülmesini teklif etti.

Teklifler üzerine konuşan Topbaş, 2004 yılında su kaynakları yeterliyken su tarifesinde indirime gittiklerini ve şu andaki su fiyatlarının da 2004 öncesinin yüzde 8.3 altında olduğunu söyledi.

"SU ZAMLARI PROVOKE EDİLİYOR"

Bugün İstanbul'un büyük bir su sıkıntısı yaşadığını, İSKİ'nin de hem yeni su kaynakları temin etme hem de çevre kirliliğini önlemeye yönelik ileri biyolojik arıtma tesisleri yaptığını ve bunun için de kaynağa ihtiyaç duyduğunu anlatan Topbaş, "Yatırım bedelinin kullanıcılar tarafından temin edilmesi gerekiyor" dedi.

Topbaş, bu konunun provoke edildiğini, yüzde 134 zam oranının sadece 20 metreküpün üzerinde su kullanan yüzde 4'lük kesimle ilgili olduğunu, 10 metreküpün altında su kullanan yüzde 65,6'lık kesimin su bedeline ise yüzde 17 oranında zam yapıldığını söyledi.

İstanbul'un topoğrafyasının su temini maliyetlerini çok artırdığını, 1 metreküp su için bir kilovat saat enerji harcandığını belirten Topbaş, yapılan yatırımlar bittiğinde bugünkü bedellerin altında su verme imkanı olacağını kaydetti.

Meclis Üyesi Hüseyin Avni Yardımcı'nın, Prof. Dr. Naci Görür'ün, depremi önceden haber vermek üzere Marmara Denizi tabanına yerleştirilecek sensörler için ihtiyaç duyulan 350 bin YTL'lik çalışmaya Büyükşehir Belediyesinin destek vermediği yönünde iddiası bulunduğunu hatırlatarak, bu konuda bilgi istemesi üzerine de Topbaş, bu konunun çok hassas olduğunu, Büyükşehir Belediyesinin depremle ilgili birçok çalışma yaptığını, yapılan birçok çalışmaya da destek verdiğini söyledi.

"HER BİLİM ADAMIYLA ÇALIŞMAK MECBURİYETİNDE DE DEĞİLİZ"

Topbaş, Görür'ün, yakın bir döneme kadar belediyenin bazı çalışmalarına katılmış kıymetli bir bilim adamı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Tabii ki, bilimsel çalışmalar mutlaka yapılmalıdır. Üniversiteler bunu yapmaktadır. Bizim ilgili birimlerimiz, AKOM başta olmak üzere İstanbul'un depremle ilgili uyarıcı sistemlerini Kandilli ile birlikte yakınen takip ediyor. Bilimsel çalışma yapan akademisyenlerimiz zaman zaman bizden kaynak istiyorlar. Maalesef hassas bir konu olduğu için, gündemde kalmanın en iyi yöntemi olarak buldukları usulle, ajitasyon yapmak suretiyle böyle bir tedirginlik koyarak, bize cephe alınmasını sağlamaya çalışıyorlar. Bunu ben çok doğru bulmuyorum. Yanlış bir adım.

Biz bu alanda çalışıyoruz. Her bilim adamıyla çalışmak mecburiyetinde de değiliz. Yani bize gelenlere, 'ben deprem konusunda çalışma yapacağım, bana imkan verin' diyenlere, 'buyurun, bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz' demek çok yanlış." Mecliste daha sonra AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu, Anavatan Partisi ve CHP grup başkan vekilleriyle birlikte verdiği ortak önergeyle, Osmanlı eseri olan Üsküp'teki taş köprünün yarım kalan restorasyonu, temizlenmesi ve aydınlatılmasının, 2 milyon YTL'yi geçmemek üzere belediye tarafından yapılması konusunda Belediye Başkanına yetki verilmesi amacıyla teklif verdi.

Meclis gündemine oy birliğiyle alınan teklif, daha sonra teklif karar olarak kabul edildi.

Daha sonra yeni dönem için Meclis 1. ve 2. Başkan Vekilliği, katip üyeler ve ihtisas komisyonlarının seçimi yapıldı. Seçimde, Meclis 1. Başkan Vekilliğine Ahmet Selamet 248 oyla yeniden seçilirken, 2. Başkan Vekilliğine de 226 oyla Mehmet Ergün Turan getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber