Akciğer kanseri en fazla İzmir'de

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 15:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN

Türk Toraks Derneği tarafından 9 ilde 26 merkezde yürütülen "Türkiye'nin Akciğer Kanseri Haritası" isimli çalışma tamamlandı. Çalışmada en öldürücü kanser tiplerinden akciğer kanserinin birincil nedeninin sigara olduğu ortaya konuldu.

İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Bursa, Antalya ve Sivas'ta akciğer kanseri teşhisi konan hastalar arasında yapılan çalışmada akciğer kanseri sıklığı erkeklerde yüz binde 41, kadınlarda ise yüz binde 4 olarak saptandı.

Sigara baş şüpheli

Ritz Carlton Otel'de dün düzenlenen toplantıda çalışmanın sonuçları hakkında bilgi veren Proje Sorumlusu Doç. Dr. Tuncay Göksel, akciğer kanserinin erkeklerde en yüksek yüz binde 57.3 oranıyla İzmir'de, kadınlarda ise yüz binde 6.6 oranıyla Sivas'ta görüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Göksel, haritada elde edilen bulgulara göre, Türkiye'de her yıl 16 bin 502'si erkek, 1977'si kadın olmak üzere toplam 18 bin 479 yeni akciğer kanseri tanısı konulmasının beklendiğini bildirdi.

Türkiye'de sigara içme oranının kadınlarda yüzde 24, erkeklerde yüzde 63 ile dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Göksel, "Akciğer kanseri hastalarının yüzde 91.5'inde sigara öyküsü var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber