Doktorlar, Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü ile çalışacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2007 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, teşhis, tanı ve tedavilerdeki farklılıkları ortadan kaldırmak ve gerekli verilerin toplanması, saklanması, analiz edilebilmesi için "Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü" (USVS) hazırladı.

553 sayfalık sözlük, sağlık hizmetlerinin internet ortamında daha hızlı verilmesine imkan tanıyacak. Türkiye genelindeki tüm il sağlık müdürlüklerine dağıtılan sözlük, sağlıkta ortak bir dil oluşturulmasını amaçlıyor.

Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, muayeneden, yeni doğan kaydına, hastanın ameliyat geçmişinden, reçete yazımına, gebelik ve loğusalık takibi ile hastalık türlerine kadar binlerce verinin kodlanarak sözlükte yer aldığını belirterek, "Bu kodlar sayesinde e-sağlığın daha kolay yürümesi hedefleniyor. Sözlük, sağlıkta e-dönüşüm programı kapsamında yürütülen çalışmalara kaynak oluşturacak" dedi.

Akpınar, sözlükle hastaların elektronik sağlık kaydının tutulması, muayene ve tedavilerin daha hızlı yapılması için ortak bir dil oluşturulduğunu ifade ederek, "Oluşturulan elektronik sağlık kayıtları sayesinde, Ağrı'daki bir hastanın sağlık bilgileri İstanbul'daki herhangi bir hastanedeki doktor tarafından okunabilecek. Böylece her hastaneye gidişte farklı teşhis ve tanı koymanın ve tekrar tahlil istemenin de önüne geçilecek" diye konuştu.

Sözlüğün, şu an için 81 ildeki il sağlık müdürlüklerine gönderildiğini ve en kısa zamanda tüm hastanelere gönderileceğini belirten Akpınar, başhekimlerin, hastanelerin bilgi işlem altyapılarının sözlüğe uyumlu hale getirilmesi için çalışmalara başlayacağını bildirdi.

Akpınar, uygulama ile vatandaşların elektronik sağlık kayıtlarının ulusal ve uluslararası standartlar kullanılarak güvenli bir şekilde tek bir merkezde toplanılmasının da önünün açılacağını anlattı.

Kanser, diyabet ve madde bağımlılığına ilişkin veri tabanlarının oluşturulduğu sözlükte, intihar girişimleri ve sebeplerinin de izlenebileceğini ifade eden Akpınar, "Organ nakli bekleyen hasta sayısı, kodlamalarla birlikte izlenecek. Gerekli organ bulunması halinde eşleştirme internet ortamında yapılacak ve hastaya ihtiyaç duyduğu organın nakli gerçekleştirilecek" dedi.

Akpınar, hastaların diyalize girme sıklığı, kanser ve sıtma gibi hastalıkların da bölgelere göre dağılımının USVS ile bilgisayar ortamına taşınacağını dile getirerek, bu sayede hastalıkların sayısı ve gelişimindeki istatistiklerin de daha sağlıklı olarak belirleneceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber