"Alemdaroğlu doping yapan sporcularla aynı suçu işledi, ihracı gerekir"

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ögretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, İ.Ü. Rektörü Prof. Alemdaroğlu'nun doping yapan sporcularla aynı suçu işlediğini savunarak, 'ihracı gerekir' dedi ve yalancılığının belgelendiğini belirtti.

Radyo 7'de hafta içi beş gün 2 saatlik periyotla yayınlanan 7 Gün 7 Sabah programına telefonla konuk olan Ögretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun kendi adıyla yayınlanan eserinde işlediği 'intihal' suçunun boyutlarını değerlendirdi.

Mehmet Can ve Selda Atalay'ın sorularını yanıtlayan Erdin, Bilimsel bir araştırmada okullarda tüm öğrencilere kaynak belirtmeninin öneminin vurgulandığını belirterek, "Kaç tür alıntı yapılır, alıntı nasıl yapılır bunun için iki sene öğrencilere yöntem dersi verilir. Bu olayda vahim olan boyut, eserinde kaynak belirtemeyen Alemdaroğlu'nun denetçi konumunda olması ve kaynakları denetleyip, onay veren bir makamda oturmasıdır. Bu da Türkiye'de bilimin geleceği açısından endişe verici bir durumdur. Umarım bu önemli ayrıntı dikkate alınıp konuyla ilgili karar bir an önce verilir' dedi.

Alemdaroğlu'nun işlediği suçun sporda işlenen 'doping' suçuyla eş değer olduğunu belirten Erdin, "Sporda doping yapan sporcu müsabakalardan men edilir. Bir süre yarışması yasaklanır. Kemal Alemdaroğlu'nun işlediği suçla sporcunun doping yapması ile eşdeğerdir. Yani bilimden ihracı gerekir. Üstelik bilimde ihraç edilen kişinin bir daha dönme şansı da yoktur. Yani cezası spordan daha ağırdır' dedi.

ALEMDAROĞLU'NUN SAVUNMASI

Alemdaroğlu'nun yaptığı savunmaları da değerlendiren pof. Erdin'in değerlendirmesi şöyle oldu: 'Yapılan savunmalar intihal suçunu doğrular nitelikte. Yani suç kabul ediliyor bu da ilginç. Savunmada 'intihal' yapılmadı' denmiyor. Hep konu başka mecralara çekiliyor. Örnek olarak yaptığı savunmada 'Bu bir katalogdan alındı, dolayısı ile basılı bir bilim eseri değildi, broşür niteliğindeydi, parayla satılmadı' diyor. Yani eser bir katalog olunca parayla satılmayınca kaynak göstermeden alıntı yapmak meşru mu? Önce bir katalog olduğunu varsayalım. Orada bulunan çizimler el emeği göz nurudur, biriler o çizimlerden para kazınıyor. Siz onun tasarımını çalıyorsunuz. Ne olursan olsun kaynak belirtmek şart. Ama Alemdaroğlu'nun bu savunması da yalan'

ALEMDAROĞLU'NUN YALANI BELGEYLE SABİT

Alemdaroğlu'nun isim ve kaynak belirtmeden yaptığı eserin kaynağı para ile satılmayan bir broşür ya da katalog olarak gösteriliyordu. Ancak Öğretim Üyeleri derneği Başkanı Prof. Dr. Eldim bunun da yapalan olduğunu ispatladıklarını belirterek, "Alıntı yapılan söz konusu eseri biz bir Tıp Fakültemizin Kütüphanesinden para ile aldık. Makbuzu da elimizdedir" dedi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber