'Yağışlar devam edecek, barajlar doluyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 21:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da yağışların devam edeceğini ve barajlarda su biriktiğini belirterek, ''Yüzde 8'lere kadar düşen doluluk oranımız, şu anda yüzde 18'i buldu'' dedi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Florya Sosyal Tesisleri'nde, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin, akülü tekerlekli sandalye dağıtım töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''sokak aydınlatması bedellerinin vatandaşlara ödettirileceğinin doğru olup olmadığını'' sorması üzerine Topbaş, göreve geldiklerinde sorunlardan birinin kentin aydınlatılması olduğunu ve gasp, hırsızlık gibi olayların karanlık sokaklarda olduğunu gördüklerini söyledi.

Topbaş, Avrupa'da görüştükleri belediye başkanlarının kent ne kadar aydınlık olursa bu sorunların o kadar ortadan kalktığını söylediğini dile getirerek, Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde başladığı ve ilçede hemen hemen tamamlanan sokak aydınlatmaları sayesinde Kasımpaşa'da vatandaşların hırsızlık vakalarının eskisi kadar olmadığını söylediklerini kaydetti.

AK Parti iktidara geldiğinde hükümetten kentin aydınlatılması sorununun çözümünü istediklerini anlatan Topbaş, Başbakan Erdoğan, Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarıyla görüşmelerinde, ''bu konudaki çalışmalara devam edilmesi, kaynağın bir şekilde bulunacağı''nın ifade edildiğini bildirdi.

Topbaş, ''Belli bir oranda, düşük bir oranda, benim de aldığım bilgi öyle, faturalara yansıması gibi bir ifade var. Henüz net olarak bana ulaşmadı. Onun boyutlarını bilemiyorum, ne kadar, nasıl yansır. Ama bu kentin medeni, modern bir kent olması için aydınlık hale getirilmesi kaçınılmaz. Bunu da yapmak zorundayız, kenti aydınlatmak durumundayız. Zannediyorum ki bütün yurttaşlarımız da kentin aydınlatılmasından oldukça memnunlar'' diye konuştu.

Topbaş, ''İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3. köprünün arsa spekülasyonlarına ve orman yağmasına neden olacağı'' yönünde eleştirilerin hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:

''Zaten orman alanlarının yağmalanmasına göz yumuyorsanız, yönetim olarak gücünüz yetmiyorsa köprü yapılsa da yapılmasa da bu devam edecek. O ayrı bir şeydir. Bir yönetim, erk, buna müdahale etmeli, müsamaha göstermemesi gerekir. Biz yönetime geldiğimizden bugüne kadar 7 bin civarında yıkım yaptık çeşitli yerlerde, havzalar dahil olmak üzere... Maalesef bir dönemler var ki adeta kaçak yapılanma teşvik edildi bu kentte. Oy hesapları yapılarak, bu yapıldı ve kentin ne hale geldiğini görüyorsunuz. Bunun yolla, köprüyle bağdaştırılması yanlıştır.''

-''BOĞAZA BİRDEN FAZLA KÖPRÜ YAPILABİLİR''-

Başbakan Erdoğan'ın ''İstanbul'u kaybetme pahasına, yanlışlıklara göz yumulmaması'' yönünde talimatı bulunduğunu dile getiren Topbaş, İstanbul'a 3. köprünün ulusal ve uluslararası taşımacılığı kent trafiğinden ayırarak İstanbul'u yoğun ağır vasıta baskısından kurtaracağını söyledi.

Topbaş, günde 75 bin civarındaki ağır vasıta ve kamyon trafiğinin kent içi köprüsü haline gelmiş köprüler üzerinde ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu vurgulayarak, ''Bu bağlamda, Avrupa ve Asya kıtalarını bağlayan bu kent üzerinde birden fazla köprü yapılabilir ama tabii ki doğru yerlerde ve doğru nitelikli köprüler yapılması önemlidir. Avrupa'da nehirler üzerinde onlarca köprü vardır. İhtiyaç varsa bu yapılır. Çünkü yaşamdır bu, ama burada çok dikkat etmek, yoğunluğu taşımamak önemli. Plan kararları uygulandığı, yönetimler bunda ısrar ettiği, fırsat vermediği takdirde kentin farklı yönde gelişmesi kendiliğinden olmaz'' diye konuştu.

-''VATANDAŞ UYANIK OLSUN''-

Kadir Topbaş, 3. köprünün yapılabileceği bölgelerdeki arsa spekülasyonlarına ilişkin bir soru üzerine de İstanbul'da son 3 yılda yaşanan gelişmeler sayesinde gayrimenkul ve arazi değerlerinin 10 kat ve üzerinde artış gösterdiğini belirterek, ''Yurttaşlarımız şunun bunun etkisi altında kalmadan planları, plan neticelerini görmek durumunda... 25 bin nazım planları ilanından sonra bu satışlarını gerçekleştirmelerini ben tavsiye ederim. Çünkü birileri bir şekilde, ki herkese açık planlama merkezimiz, orada geleceği tahmin ettikleri için çok ucuza, belki gelecekteki değerinden ucuza kapatmaya çalışabilirler. Vatandaşımız da burada uyanık olsun, dikkatli olsun'' dedi.

Kadir Topbaş, yağmur yağışlarına ilişkin bir soru üzerine ise İstanbullular'a yaptıkları su tasarrufundan dolayı bir kez daha teşekkür ettiğini belirtti.

Ancak vatandaşları bir kez daha ikaz etmek istediğini ifade eden Topbaş, kimsenin ''yağmur yağıyor, barajlar doluyor, biz artık rahatız'' diye düşünmemesi gerektiğini, doğal kaynaklar konusunda tasarruf tedbirleriyle davranmak zorunda olunduğunu söyledi.

Topbaş, şöyle devam etti:

''Yüzde 8'lere kadar düşen doluluk oranımız, şu anda yüzde 18'i buldu. Artış var. Bunun bizi Ocak ortalarına kadar götürme imkanı var. Yağmur periyotlarına baktığımızda inşallah bu yıl kış biraz ağır geçecek ifadeleri var. Yağışlar devam edecek, barajlarda su birikiyor. Suyumuzu tabii ki yine dikkatli kullanmak durumundayız. Gelecek yazı da hesap etmek durumundayız. Ya yazın, baharda yağışlar olmazsa diyerek tedbirli ve dikkatli olursak su sıkıntısı yaşamayacağız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber