Okul idarecileri, kendilerine kesilen SGK cezalarını sözleşmeli öğretmenlere yansıtıyor

Okul idarecileri, SGK sistemine geç girdikleri belgelerden dolayı kendilerine kesilen idari para cezalarını, usulsüz bir şekilde ilgili sözleşmeli öğretmenlere yansıtmaktadır. Personelin, kendilerinden kaynaklanan bir kusur yok ise, bu cezaları ödememesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ocak 2021 00:01, Son Güncelleme : 31 Aralık 2020 14:03
Okul idarecileri, kendilerine kesilen SGK cezalarını sözleşmeli öğretmenlere yansıtıyor

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Bilgi ve belge isteme hakkı, bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usülü" başlıklı 100. maddesi ek fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"Kurum, genel sağlık sigortalılarının bakmakla yükümlü oldukları kişilerin genel sağlık sigortasından yararlanmalarına esas bilgilerinin, sağlayacağı elektronik alt yapı üzerinden girilmesini kamu idarelerinden, işverenlerden ve bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılardan isteme yetkisine sahiptir. Bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde belirtilen şartlara uygun olarak veya Kurumca belirlenecek sürede bilgi girişlerini yapmayanlar hakkında bu Kanunun 102 nci maddesine göre idari para cezası uygulanır.
Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."

Bu hükümlere göre okul idarecilerinden yetkili olan yönetici, sözleşmeli öğretmenlerden ve/veya personelden sağlık raporu vb izin durumlarındaki belgeleri zamanında SGK sistemine işlemesi gerekmektedir. Tabi ki söz konusu belgelerin de, sahipleri tarafından okul yöneticisine zamanında teslim edilmesi gerekmektedir.

Eğer belgeler zamanında SGK sistemine girilmezse söz konusu okul yöneticisine kanunun "Kurumca verilecek idari para cezaları" 102.maddesi gereğince para cezası uygulanmaktadır.

İşte o maddenin ilgili kısımları;

Kurumca verilecek idari para cezaları
MADDE 102- ...i) Kurum tarafından bu Kanunun 100 üncü maddesi kapsamında Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.
Ancak 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği ödemelerinde 100 üncü maddeye istinaden Kurumca işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında bulunan sigortalıların hizmet bilgilerinin 100 üncü madde kapsamında Kurumca oluşturulan yazılım programına bilgi girişi yapması gereken işyerlerince, Kurumca belirlenen süre içinde elektronik ortamda Kuruma hiç gönderilmemesi halinde sigortalı başına aylık brüt asgari ücretin beşte biri, geç gönderilmesi halinde ise sigortalı başına aylık brüt asgari ücretin onda biri tutarında, idari para cezası uygulanır. Ancak, idari para cezası ilgili yılın aralık ayında geçerli olan brüt asgari ücretin yirmi dört katını geçemez.
...
İdari para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir.
İdari para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez.
Mahkemeye başvurulması idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmeyen idari para cezaları, 89 uncu madde hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
İdari para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar.
İdari para cezaları hakkında, bu Kanun ve 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununda hüküm bulunmayan hallerde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır."


Fakat bazı okul idarelerinin SGK müdürlüklerince kendilerine tebliğ edilen bu cezaları, olduğu gibi ilgili sözleşmeli öğretmen ve personele ödemeleri konusunda baskı yaptıkları sitemize iletilmiştir.

İşte o belgelerden iki örnek;

Bu cezalar tamamen ilgili okul yöneticisine kesilmiş cezalardır. Sözleşmeli öğretmen ve personelin, kendilerinden kaynaklanan bir kusur yok ise, bu cezaları ödeme yükümlülükleri bulunmamaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber