Sigara yüzünden her gün bir uçak düşüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigaradan kaynaklanan nedenlerle Türkiye'de günde 200-250 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Bu sayının bir yolcu uçağı veya altı otobüsün yolcu kapasitesine eşdeğer olduğu düşünüldüğünde, sigara nedeniyle Türkiye'de her gün bir uçağın düştüğü, her 4 saatte bir otobüsün şarampole yuvarlandığı düşünülebilir.

Erciyes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Rıza Çıtıl, sigaranın Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan bilgilere göre, çok hızlı yayılan bir alışkanlık olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Dünyada 1,1 milyar kişinin sigara içtiğini söyleyen Çıtıl, Türkiye'de de 17 milyona yakın tiryaki bulunduğunu aktardı. Türkiye'de sigara içme oranları erkeklerde yüzde 57, bayanlarda ise yüzde 23 olduğunu anlatan Çıtıl, ülkede erişkin nüfusun yüzde 51'inin sigara içtiğini, sigara içme yaşının 12'ye kadar indiğini anlattı.

Sigaranın ülkelere ekonomik anlamda da çok büyük kayıplar getirdiğini ifade eden Dr. Çıtıl, "Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda ise yaklaşık 15 milyar doları sigaraya vermektedir. Bu, 17 milyon kişi nin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecektir. Sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2,7 milyar dolardır" dedi.

Sigaranın birçok zararlı maddeyi barındırdığını dile getiren Çıtıl, sigaranın içinde polonium, krom nikel, benzopiren, arsenik, vinil klorür adlı kanserojen maddelerle, hidrojen siyanür isimli zehir, bağımlılık yapan nikotin maddelerinin bulunduğunu kaydetti. Önlenebilir ölüm nedenlerinin en başında gelen sigaranın öncelikle tüm solunum sistemini etkilediğini bildiren Çıtıl, sigaranın akciğer ve gırtlak kanserine neden olup, kronik bronşite, dolaşım sisteminde damar sertliğine, reflü, ülser, kısırlık, kadınlarda erken veya düşük doğuma yol açtığını vurguladı.

Doktor Çıtıl, sigaranın dünyada ve Türkiye'de her yıl vahim boyutlarda insan kayıplarına neden olduğunun altını çizdi. Sigara kullanımının Türkiye'de son 10 yılda yüzde 50 arttığını aktaran Dr. Rıza Çıtıl, şöyle dedi: "Sigaranın yol açtığı tahribatlar nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bini aşkın kişi yaşamını yitiriyor. Bu rakamlardan ülkemizde günde 250'ye yakın kişinin öldüğü ortaya çıkıyor. Basit bir hesapla bir uçağın yolcu kapasitesi 250 kişi, bir otobüsün kapasitesi 40 kişi olduğu göz önünde tutularsa , sigara nedeniyle her gün bir uçak düşüyor ve her 4 saatte bir otobüs şarampole yuvarlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmasına göre, 2015'te sigara yüzünden ölenlerin sayısının 6,4 milyon insanın öleceği söyleniyor. Bir trafik kazasında insanların ölümü herkesi o kadar üzerken sigara nedeniyle gerçekleşen ölümlerin göz ardı edilmesi düşündürücüdür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber