Askere harekat için yetki verildi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyona ilişkin TSK'nın 28 Kasım itibariyle yetkilendirildiğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken sınır ötesi operasyon için TSK'nın yetkilendirildiğini söyledi.

Erdoğan, ?Almanya'dan teröristler iade edildi. Süreç böyle mi devam edecek yoksa tezkere kullanılacak mı?? sorusuna şu yanıtı verdi: ?Biliyorsunuz 17 Ekim'de tezkereyi TBMM'den aldık. Bu karar üzerine ayın 24'ünde Genelkurmayımıza, daha önce Genelkurmay Başkanımızın da açıkladığı gibi talepleri ile alakalı yazımı yazdım. Buna karşın Genelkurmay Başkanlığımızın da 1 Kasım'da talepleri ile ilgili yazı bana geldi. Ve ardından 28 Kasım günü bizler de Bakanlar Kurulu kararımızı aldık ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla şu anda sınırötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yetkilendirilmiştir.? Erdoğan, bir gazetecinin ?Harekat emri olduğunu mu anlamalıyız?? sorusuna, ?Arkadaşlar ifademe lütfen dikkat edin, saptırılmasın. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz 28 Kasım itibariyle yetkilendirilmiştir, çerçevesi o yetkinin içerisindedir? karşılığını verdi.

Anlık istihbarat paylaşımı

?ABD Büyükelçisi'nin bir açıklaması oldu. Anlık istihbarat paylaşımının başladığı, sonuçlarının Türk yetkililer tarafından açıklanması gerektiğine yönelik. Buna ilişkin somut bir sonuç var mı?? sorusu üzerine ise Erdoğan, ?Biliyorsunuz, Amerika ziyaretimizde bu Sayın Başkan Bush'un da ifadesi. Daha önce bu anlık istihbarat paylaşımı ne yazık ki olmuyordu. Bunu kendilerine de ilettik. Kendileri de onu bize açıkça ifade etti. Paylaşım böyle bir hafta, onbeş gün, bir ay, dört ay sonra olmaz. Bu anlık olmalıdır. Bununla ilgili müşterek çalışma başlamış vaziyette. Bunların detayları anlatılmaz, konuşulmaz yapılır. Ama şu anda uyumlu mutabakat içerisinde bir çalışma olduğunu biliyorum? dedi.

Çiçek: Gereği yapıldı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, Meclis kulisinde gazetecilerin, Genelkurmay Başkanlığı'nın yetkilendirilmesiyle ilgili sorularını cevaplandırdı. Çiçek, ?TBMM'den alınan yetkinin hukuken ve siyaseten gereği yapılmıştır? dedi. Çiçek, yetkilendirmenin Bakanlar Kurulu kararı şeklinde olduğunu ve tüm bakanların imzasının yer aldığını da söyledi. Bakan Çiçek, ?Yetkilendirme niye uzun sürdü?? sorusunu, ?Sümenaltı etmedik. Başbakan ABD'ye gitti. Oradan gelenler oldu. Genelkurmay'ın, Dışişleri'nin ve başkaca kurumların çalışması oldu. Tüm birimler çalıştı, son noktaya kadar hazırlıklar yapıldı. Bunların hepsi yapıldı? diye cevapladı

Çiçek, ?yetkinin içeriğinin? sorulması üzerine, ise ?Yetkinin muhtevasına girmem? dedi.

?Kahvaltıyı uygun bulmadım'

ErdoĞan, bir gazetecinin ?ABD Büyükelçiliği'nin bir kahvaltısı söz konusuydu. Milletvekilleri sonunda katılmadılar? sözleri üzerine, ?Birinciyi söylemiyorsunuz? dedi. Gazetecinin ?İkinciyi söylüyorum. Acaba siz vekilleri bu yönde uyardınız mı?? sorusuna karşılık Erdoğan, ?Katılmalarını uygun bulmadım? diye konuştu. ?ABD Büyükelçiliği'nin bu girişmelerini yadırgıyor musunuz?? sorusuna da Erdoğan, ?Hayır onu aslında bizim yetkili kurullarımızda üst kurullarımızla görüşerek, o tür kahvaltılar yapılmış olsa çok daha isabetli olur. Belki biz de kendilerine kahvaltı verebiliriz. Çok daha rahat olur. Bizim büyükelçilerle bu noktada herhangi bir diyalog sıkıntımız zaten yok? yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber