Adalet, Nüfus, Polis ve Gümrük vakıfları Maliye Müfettişlerince incelemeye alındı.

Haber Giriş : 19 Mayıs 2003 23:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet, Nüfus, Polis ve Gümrük vakıfları Maliye Müfettişlerince incelemeye alındı.

Çeşitli işlemler karşılığında vatandaştan topladığı paralarla trilyonlarca liralık güce ulaşan 4 kamu vakfı, Maliye müfettişlerince incelemeye alındı. Bu vakıfların gelir ve harcamaları tek tek araştırılıyor.

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca görevlendirilen 2 müfettiş, en fazla mali güce sahip kamu vakıfları nezdinde denetime başladı.

Bu çerçevede Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı, Nüfus Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ve Gümrük Vakfı'nın hesapları incelemeye alındı.

Müfettişlerin ilk tespitlerinde kamu vakıflarının kendi alanlarındaki işlemler için vatandaştan bağış adı altında topladıkları paraların çok büyük boyutlara ulaştığı anlaşıldı.

Maliye müfettişlerinin vatandaştan en fazla para topladığı belirlenen bu 4 vakfın gelirleri ile harcamalarını tek tek kontrol edileceği ifade edildi.

Müfettişlerin incelemeler sonra hazırlayacakları mali raporların yanısıra, genel bir değerlendirme raporu da düzenleyecekleri belirtildi.

VAKIF VE DERNEK ENFLASYONU

Bu arada yapılan çalışmalarda ülkemizde faaliyet gösteren kamu ve özel vakıf ve dernek sayısının çok büyük boyutlara ulaştığı ortaya kondu.

Buna göre, ülkemizde halen özel ve kamusal ağırlıklı 4 bin 469 vakıf bulunuyor. Bunların 621 kadarını kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulan, kamusal ağırlıklı vakıflar oluşturuyor.

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıfların 214'ü vergi muafiyeti tanınan vakıflar listesinde yeralıyor.

Bu vakıfların arasında Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı, Türk Polisini Güçlendirme Vakfı, Mehmetçik Vakfı, Türk Tanıtma Vakfı, Türkiye Kalkınma Vakfı, Türk Kalp Vakfı, Türk Güreş Vakfı ve çeşitli hastane vakıfları ile işadamlarının kurduğu çok sayıda vakıf bulunuyor.

Ülkemizde kurulmuş bulunan dernek sayısı ise 79 bin 670'e ulaştı. Bu derneklerin de bir bölümü kamu kurumları bünyesinde faaliyet gösteriyor ve vatandaştan bağış ya da çeşitli hizmet bedeli adı altında para topluyor.

VAKIF VE DERNEKLERE KISITLAMA

Öte yandan hükümet, Acil Eylem Planı çerçevesinde kamusal vakıf ve derneklerin gelir ve harcamalarını disipline edecek.

Buna ilişkin ilk adım da kamusal vakıfların çalışma esaslarını düzenleyen yasal düzenleme ile atılacak.

Hazırlanan taslağın yasalaşmasıyla birlikte vakıfların, kamu kurumve kuruluşlarının kaynaklarını kullanmaları yasaklanacak. Kamu kaynakları, vakıflara aktarılamayacak. Bir vatandaş, kamu hizmeti alacağı zaman bu hizmetin karşılığında vakıflara bağış yapmak zorunda kalmayacak. Vakıflar, kamudan ihalesiz mal alamayacak. Kamu binalarını ve demirbaşlarını kullanamayacak. Aynı şekilde vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının isimlerini alamayacak. Kamu görevlileri, vakıflarda aldıkları görev karşılığında buradan maaş alamayacak. Vakıflar, her yıl bilanço yayınlayacak.
Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber