Baykal: Bu bir rant, haram ekonomisidir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonominin, "rant, haram, kazanç ve faiz ekonomisi" olduğunu savunarak, "Bu kadar büyük borç, sıcak para, açık ve reel faiz; Türk ekonomisini perişan etmenin reçetesidir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde partisinin görüşlerini dile getiren Baykal, bu yılın maliye politikasını savunmanın ve sahip çıkmanın mümkün olmadığını vurguladı. Baykal, izlenen kur politikasını da eleştirdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, kendisini pahalılaştırıyor, yabancı ülkeleri ucuzlaştırıyor. Bunun sonucu üretime değil, ithalata şartlanmış ekonomi haline geliyoruz.

Bu çark, sıcak parayla ve borçlanmayla dönüyor. Türkiye, sıcak para cenneti olmuştur. 100 milyar doların üzerinde sıcak para var. Türkiye, varını, yoğunu borç ödemeye, faize ayırmıştır ama borçlanmaya da devam etmektedir. Sıcak para, dünyanın en yüksek reel faiziyle Türkiye'de oturuyor. Sıcak para, dünyanın en yüksek reel faizini Türk ekonomisinden alıyor. Türkiye, o faizi kimin sırtından ödüyor, kim ödüyor büyük faizi o insanlara? Bu hale gelmiş ekonominin, üretim ekonomisi olduğundan söz etme imkanı var mı? Bu bir rant ekonomisi, haram, kazanç, faiz ekonomisidir. Türkiye, böyle bir yapının içine oturtulmuştur. Bunun, üretime, emeğe, alınterine, çabaya ödül veren bir ekonomi politikası olduğu söylenemez. Türk ekonomisi, reel faizle kanıyor. Bu kadar büyük borç, sıcak para, açık, reel faiz, bu Türk ekonomisini perişan etmenin reçetesidir. Bu reçete uygulanıyor."

Türkiye'deki yolsuzluk iddialarına ilişkin örnekler veren CHP Genel Başkanı Baykal, Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin satışında 750 milyon dolarlık bir yolsuzluk olduğunu savundu.

Tokat Sigara Fabrikasının satışıyla ilgili olarak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlunun şirketinde görev yapan santral memuruna, onayın ertesi günü 30 bin doların geldiğini iddia eden Baykal, şöyle konuştu:

"Müfettiş gidiyor, bu kişinin ifadesini alıyor, 'Sen, kimin gönderdiğini biliyor musun?' diyor. 'Hayır, bilmiyorum' diyor. Sana bu paranın gelmesinin bir sebebi var mı? 'Hayır' diyor. 30 bin dolar... Peki nasıl alınıyor? Bu santral memuru, o şirketin saymanıyla birlikte gidiyor, onunla alınıyor. Sayman paraya el koyuyor, bunu gönderiyor. Kim bu kişi? Kimin şirketi? Maliye Bakanının oğlunun şirketi... Peki Maliye Bakanının bu işle bir ilgisi var mı? Parayı gönderen kim? Mahkemeye intikal etmiş olan, yeni diye verilmiş olan ikinci el makinayı satmış olan şirket. Parayı gönderen o şirket. Parayı alan, bu şirketin bu söylediğim insanları... Ne oldu? Ne yapıldı? Aylardır bu konuda hiçbir ciddi adli mekanizma harekete geçirilmemiştir. Hadi bakanların dokunulmazlığı var, mahdumların da mı dokunulmazlığı var?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber