Bakanlık, beşli aşıya geçiyor, çocukların canı daha az yanacak!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, 2008 yılından itibaren boğmaca, tetanos, difteri, çocuk felci ve haemophilus influenza tip b (menenjit) aşılarını tek enjektörde bir defada uygulayacak.

Yeni aşıyla, önceden üç defada yaşanan süreç tek seferde gerçekleştirilecek. Toplam yapılması gereken enjeksiyon sayısı ve tüketilen enjektör sayısı azalacak. Nakil ve stoklanması maliyetinin düşmesi de bakanlığa ekonomik açıdan kolaylık getirecek. İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Tayfun Çolakoğlu, "Önceden tetanos, difteri ve boğmaca bebekliğin ikinci ayında tek bir aşı olarak, diğer iki aşı da ayrı ayrı yapılıyordu. Yeni uygulamayla ikinci ayda hepsi tek olarak yapılacak.'' dedi.

Bakanlığın halen 10 hastalığa karşı aşı yaptığını ifade eden Çolakoğlu, şu bilgileri verdi: "Daha önce aşılar kutuda onlu dozlar şeklinde geliyordu. Bunlardan bazılarının da dört saat içinde tüketilmesi gerekiyordu. Bu durumda eğer yeterli çocuk aşıya gelmezse, aşı israfı oluyordu. Ama artık beşli aşılar başta olmak üzere aşılar tek gelecek." Öte yandan hastalık öncesi yapılan aşılar koruyucu tedavinin en ucuz yolu. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre mecburi olarak yapılan aşılar sayesinde Türkiye'de 40 bin çocuğun ölümü engelleniyor. Aşı konusunda son yıllarda büyük yeniliklere imza atan bakanlığın bu konuda ayırdığı bütçe ise her yıl artıyor. Türkiye'de aşılama için 2002 yılında 13-14 milyon YTL'lik kaynak ayrılırken, bu rakam 2006 yılında 115 milyon YTL'ye çıktı. 2008 yılında aşılama programı için 150 milyon YTL bütçe ayrılması planlanıyor.

Çağlar Avcı, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber