2008'de, dolar YTL karşısında 1,30-1,40 bandında bir fiyata aralığına gelecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 13:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar 2008'de değerlenir yatırımcılar dikkatli olsun

Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, ABD ve dünya piyasalarını yerle bir eden mortgage krizinin maliyetlerinin henüz ortaya çıkmadığını söyledi.

Uzun yıllar en güvenilir 'liman' olarak kullandıkları dolardaki düşüşün şaşkınlığını üzerinden atmaya çalışan yatırımcılar, en çok "ne olacak bu doların hali?" sorusuna cevap arıyor.

Düşük kura güvenerek yurtdışı piyasalardan borçlanan sanayiciden evini döviz kredisiyle alan memura kadar herkesin kafasının bir köşesinde bu soru duruyor. Avrupa'nın önde gelen fon yönetim şirketlerinden Fortis'in Türkiye Müdürü Alp Keler'in dolar ile ilgili tahminleri borçluların canını sıkacak türden.

Kasım 2008'deki ABD başkanlık seçimlerinin doların diğer para birimleri karşısındaki değerinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayacağını düşünen Keler, "Bizim tahminimiz doların 2008'den itibaren yeniden değer kazanacağı şeklinde. Bu arada dolar/Euro paritesindeki değişime ilaveten enflasyon oranlarının da etkisiyle dolar YTL karşısında 1,30-1,40 bandında bir fiyat aralığına yerleşebilir." tahmininde bulunuyor.

Malî piyasalardaki son gelişmeleri Zaman'a değerlendiren Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, küresel likiditede bazı sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulunurken, ABD ve dünya piyasalarını yerle bir eden son tutsat (mortgage) krizinin maliyetlerinin henüz ortaya çıkmadığına dikkat çekiyor. Bu yüzden yatırımcıları daha ihtiyatlı davranmaya davet ediyor.

Son dalgalanmadan gelişmekte olan piyasaların çok fazla etkilenmediğini; ama bu durumun etkinin sınırlı kalacağı anlamına gelmeyeceğini anlatan Keler, ortaya çıkabilecek muhtemel kırılganlıklara karşı malî piyasaların içeride güçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bunun için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) yerli yatırımcı sayısının artırılması gerektiğine işaret eden Keler, "Yerli yatırımcılar özellikle de kurumsal yatırımcılar ne kadar artarsa yurtdışı kaynaklı kırılganlıkların etkisi de o ölçüde azalacaktır." diyor.

Emtia fiyatları konusunda da ilginç tespitleri var Fortis Portföy genel müdürünün. Dünya ekonomisinin lokomotifi konumundaki ABD ekonomisinde yaşanacak muhtemel bir durgunluğun, bu ülkeye mal ihraç eden ülkeleri de derinden etkileyeceğini anlatıyor. Bu yüzden tüm dünyanın gözlerini Amerika'ya dikip gelişmeleri izlediğini söyleyen Keler, bu ülkelerin başında Çin, Hindistan, Japonya gibi Asya ülkelerinin geldiğine dikkat çekiyor: "Bir daralma yaşanması halinde bundan en çok Asya ülkeleri etkilenecektir. Bu da emtia fiyatlarına olan talebin frenlenmesi anlamına geliyor.

Bu tür ürünlere olan talep artmaya devam etse de bir noktada artık dengeye ulaşacaktır. Bu da beraberinde enflasyonu doğuracaktır. Dünya ekonomilerini baskı altına alabilecek bu büyük sorundan ötürü ben emtia fiyatlarında artık daha büyük artışların yaşanmayacağını düşünüyorum; ama ciddi bir gerileme de beklemiyorum."

Yerli yatırımcı korumalı fona büyük ilgi gösterdi

İlk kez Fortis tarafından sunulan 'korumalı fon'ların sermaye piyasalarının derinleşmesi ve yerli yatırımcıların bu alana çekilmesinde önemli bir rol üstlenmesi hedefleniyor. Fon şirketi, önümüzdeki 3 yıl içinde bu fonlar vasıtasıyla 4-5 milyar dolarlık bir yatırımın Türk mali piyasalarına enjekte edilebileceğini hesaplıyor. Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, cuma günü talep toplama süreci sona eren korumalı fonlara gelen büyük talepten memnun.

Keler'in bu konudaki düşünceleri de şöyle: "Piyasaya ilk kez sunduğumuz bu ürüne gelen büyük talep, yatırımcıların bu tür fonlara olan ilgisinin de en açık örneğini oluşturmaktadır. Faiz hadlerindeki düşüş, alternatif yatırım araçlarına olan ilginin artmasını sağlayacaktır. Bu anlamda yatırımcıların ilgi gösterebileceği alanların başında da fon piyasası geliyor. Fon piyasasında riski az ancak getirisi yüksek fonlar özellikle de korumalı fonlar yakın dönemde çok büyük ilgi görecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber