YÖK'te bir dönem daha kapandı

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanlığı'na 8 Aralık 2003 tarihinde atanan Prof. Dr. Erdoğan Teziç, görev süresini bugün tamamladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, rektörlere gönderdiği veda mektubunda Yükseköğretim Kurulu Başkanı olarak görev yaptığı 2003-2007 tarihleri arasında rektörlerle birlikte çalışmaktan onur duyduğunu belirtti.

Teziç mektubunda, bu sürede Türk yükseköğretimine katkılarından ve Başkanlığına verdikleri destek ve işbirliğinden dolayı rektörlere müteşekkir olduğunu ifade etti.

Teziç, şunları kaydetti:

"Üniversitelerimizin, Cumhuriyet'in kazanımlarını koruma ve kollama görevlerinden hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerine ve Atatürk'ün açtığı aydınlık yolda ülke gençliğimizi yetiştirmeye devam edeceklerinden kimsenin kuşku duymaması gerektiğine olan inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle 'Allahaısmarladık' diyor, başta siz olmak üzere tüm öğretim elemanlarınızı, öğrencilerinizi ve idari personelinizi sevgiyle kucaklıyorum. Başarı dileklerimle."

Teziç, Galatasaray Üniversitesi Rektörü iken, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK Başkanı olarak atanmıştı. Erdoğan Teziç, görevi Prof. Dr. Kemal Gürüz'den devralmıştı.

Bundan sonraki çalışmalarını İstanbul'da sürdürecek olan Teziç, YÖK Başkanlığı yaptığı dönem hariç yaşamını İstanbul'da geçirdi.

Erdoğan Teziç kimdir?

1936'da İstanbul'da doğan Teziç, 1955 yılında Galatasaray Lisesi'nden,1959 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Paris Hukuk Fakültesi'nde doktorasını yapan Teziç, daha sonra mezun olduğu İÜ Hukuk Fakültesi'nde Dr. asistan, doçent ve Anayasa hukuku profesörü olarak görev yaptı.

Galatasaray Lisesi Müdürlüğü, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunan Prof. Dr. Teziç, 1993-2000 yılları arasında da TBMM Başkanlığı Hukuk Danışmanlığı görevini yürüttü.

Okul yıllarında voleybol dalında Galatasaray ve milli takımda kaptanlık yapan Prof. Dr. Teziç, 1987-1996 yılları arasında Avrupa Voleybol Konfederasyonu Hukuk Komisyonu üyeliği, 1992-1995 yılları arasında da Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, İstanbul Olimpiyat Oyunları ve Düzenleme Komitesi üyeliği görevlerinde bulundu.

2000 yılında Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Teziç, Paris Üniversitesi ile Rennes I Üniversitesi'nde misafir öğretim üyeliği yaptı.

Fransa'nın en yüksek liyakat nişanını geri verdi

Fransa'nın en yüksek liyakat nişanı olan Commandeur nişanına layık görülen Teziç, bu ödülü Fransa Ulusal Meclisi'nin Ermeni soykırımını reddedenlere ceza öngören yasa önerisini kabul etmesine tepki olarak 16 Ekim 2006 tarihinde Fransa'ya iade etti.

Teziç ayrıca dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a da bir mektup yazarak, söz konusu yasa önerisinin kabul edilmesiyle ilgili tepkisini bildirdi.

Prof. Dr. Teziç'in "Seçim Sistemleri", "Türkiye'de 1961 Anayasası'na Göre Kanun Kavramı", "Siyaset Bilimine Giriş", "Kıbrıs Sorunu", "Siyasi Partiler", "Türk Parlamento Hukukunun Kaynakları ile İlgili Anayasa Mahkemesi Kararları" ve "Anayasa Hukuku" isimli kitapları bulunuyor.

Teziç'in Türkçe ve Fransızca olarak yayınlanmış çok sayıda makalesi de var.

Eski başkanlar

Teziç, YÖK tarihine, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün ardından 4'üncü başkan olarak geçti.

YÖK'ün ilk başkanı, aynı zamanda YÖK'ün kurucusu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun mimarı İhsan Doğramacı oldu.

Doğramacı, 1992 yılında istifa ettikten sonra Prof. Dr. Mehmet Sağlam göreve başladı.

Sağlam, 1992-1995 yılları arasında YÖK Başkanlığı görevini yürüttü.

Sağlam'ın siyasete girmek için YÖK Başkanlığı'ndan ayrılmasından sonra yerine Prof. Dr. Kemal Gürüz atandı. Gürüz, 1995-2003 yılları arasında YÖK Başkanlığı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber