Doktora için, sadece 80 araştırma görevlisi yurt dışına gönderilecek... İşte şartlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Aralık 2007 18:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

EK:I

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNITNUN 33. MADDESİ UYARINCA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM İÇİN YURTDIŞINA GÖNDERİLECEK ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ HAKKINDA

BİREYSEL KOŞULLAR
a) Askerlik görevini yerine getirmemiş lisans derecesine sahip adayların en fazla 25 yaşında; askerlik görevini yerine getirmemiş yüksek lisans derecesine sahip adayların ise en fazla 27 yaşında olmaları, diğer araştırma görevlilerinin yaşlarının eğitimlerini tamamlayarak üniversitelerine döndükten sonra 30 yıl hizmet verebilmeleri beklenerek değerlendirilmesi.
b) Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi bulunmamak. (Askerliğini yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
c) Sağlık durumu, yurtdışında Öğrenim görmeye elverişli olmak. (Tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık raporu.)
d) Yükseköğrenimi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.

2. AKADEMİK KOŞULLAR
a) Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik ortalamasının en az "dört üzerinden 2.80". "on üzerinden 7". "yüz üzerinden 70" olmak veya lisans öğrenimi bölüm ilk %10'u arasında bitirmek (bu durumu belirten Rektörlük yazısı gerekmektedir.) Bu not ortalamaları, mezun olunan üniversitenin kendi sistemi içinde değerlendirilecek, diğer üniversitelerin sistemleri ile kıyaslama yapılmayacaktır. Yüksek lisans öğrenimi ile ilgili akademik not ortalaması kesinlikle göz önüne alınmayacaktır.
b) Yükseköğretim Kurulu'nca uygun görülen yurtdışındaki üniversitelerden lisansüstü bir programa kesin kabul belgesi sağlamış olmak. Bununla ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu'nun İnternetteki (http://yok.uov.tr.) sayfasından bilgi alınabilir. Bu liste dışındaki bir üniversitenin bölümü için talep yapılması halinde, bu bölümün listeye alınması için gerekli belgelerin talep eden üniversite tarafından hazırlanması ve Kurulumuzca onayı gerekmektedir.

3. YABANCI DİL VE DİĞER KOŞULLAR
a) Amerika Birleşik Devletleri'nde lisansüstü eğitime gönderilecek adayların TOEFL sınavının klasik yazılı sisteminden en az 550, bilgisayarlı sisteminden en az 213 internet tabanlı sisteminden ise en az 79-80 almaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

b) İngiltere'de lisansüstü eğitime gönderilecek adayların IELTS sınavından en az 6.0 almaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları gerekmektedir. (IELTS sınavı genel ve akademik olmak üzere iki farklı şekilde verilmektedir. Değerlendirmelerde sadece IELTS Akademik sınav sonucu göz önüne alınacaktır.)

c) Almanya'da lisansüstü eğilime gönderilecek adayların Alman Kültür Merkezi'nce yapılan Mittelstufe II kursunu başarıyla tamamlamaları veya Alman Kültür Bakanlığı Merkezi'nce yapılan KMK II sınavında başarılı olmaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
d) Fransa'da lisansüstü eğitime gönderilecek adayların DA1.F sınavından başarılı olmaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

e) Diğer dillerin söz konusu olduğu ülkelere lisansüstü eğitim için gönderilecek adaylann ise ilgili ülkede lisansüstü eğitimi takıp edebilecek düzeyde dil bilgisine sahip olduğuna dair bir belgeyi ilgili ülkelerin kültür merkezlerinden veya eşdeğer kuruluşlarından getirmeleri yada Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

Adayların, Kabul belgesi sağladıkları üniversitelerin Yabancı Dil, GRE/GMAT puanı ile ilgili koşulları sağlamaları zorunludur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber