Büyükanıt adı Şemdinli tutanağında

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli'de Umut Kitabevi saldırısının ardından açılan ve Yargıtay'ın 'eksik soruşturma' gerekçesi ile bozduğu davanın, Van'daki askeri mahkemede ilk duruşması yapılıyor.

"Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak", "adam öldürmek", "adam öldürmeye teşebbüs etmek", "suç işlemek için anlaşmak" suçlarından tutuklu yargılanan sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş, sabahın erken saatlerinde mahkeme salonuna geldi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tanık vekilleri Vedat Gülşen, Yurdakan Yıldız, Mahmut Güler, Orhan Nalcıoğlu ile 9 müdahil avukat katıldı.

Duruşmanın ilk oturumunda müdahil avukatı Selçuk Kozağaçlı, askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi.

Kozağaçlı, dosyanın yerinin belirlenmesi için uyuşmazlık mahkemesine gidilmesi gerektiğini savunarak, 10 sayfalık bir dilekçeyi mahkeme heyetine sundu.

İddianameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın ihraç edildiğini, heyetinin tenzili rütbe ile başka illere tayin edildiğini, müdahil avukatlar hakkında ise soruşturma açıldığını söyleyen Kozağaçlı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la ilgili de konuştu.

"Yaşar Büyükanıt, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı'ydı. Bu davayla ilgili 'Bu sanıkları tanırım, iyi çocuklardır" demişti. Daha sonra da 'Sanıkların tutuklandığı bu dava, hukuk skandalıdır' diye konuşmuştu. Mahkememizin bağımsızlığı konusunda şüphemiz yoktur. Ancak üyeler Genelkurmay'a bağlı kişilerdir. Hiyeraşik açıdan bakıldığında bu durum, mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığına olan güven konusunda endişe yaratmaktadır" dedi.

Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Yücel Savrul, müdahil avukatın açıklamasının ardından sanık avukatlarına söz verdi.

Sanık avukatları talebin ret edilmesi ve Yargıtay'ın kararına uyulması gerektiğini belirtti.

Askeri savcı ise müdahil avukatlarının görevsizlik talebinin reddini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Geniş güvenlik önlemleri

Duruşma kapsamında geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis, Merkez Komutanlığı'nın bulunduğu Ordu caddesini trafiğe kapattı. Komutanlığın girişine de X-Ray cihazı kuruldu.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'i, Umut Kitabevi'nin bombalanması olayıyla ilgili "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, Şemdinli davasıyla ilgili mahkemenin verdiği kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozarak, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğine işaret etti.

Bozma kararına uyan Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların tutukluluk halinin devamına ve davanın askeri mahkemede görülmesine karar verdi.

Şemdinli'de ne oldu?

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi bombalanmış, patlamada Mehmet Zahir Korkmaz adlı bir kişi hayatını kaybetmişti.

Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edilmişti.

Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine ateş açılmış, burada 1 kişi ölmüştü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlenmişti.

Keşif sırasında, astsubaylara ait olduğu belirtilen sivil arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulunmuştu. Listede bombanın patladığı kitabevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlenmişti.

Olaydan bir gün sonra PKK itirafçısı Veysel Ateş, kitabevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanıp cezaevine konurken, astsubaylar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Şemdinli'de patlamanın ardından yaşanan olaylar Yüksekova ve Hakkari'ye sıçramış ve Yüksekova'daki güvenlik güçleriyle gösterilen arasında yaşanan çatışmada üç kişi ölmüştü.

Yargılama sürecinde Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'i, "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırdı.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozarak, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğine işaret etti.

Bozma kararına uyan Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların tutukluluk halinin devamına ve davanın askeri mahkemede görülmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber