Bütçe geçsin diye 'Başbakan'la kahvaltı' söylentisi çıkardılar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN/Turan YILMAZ Şehriban OĞHAN/Bülent SARIOĞLU

Meclis'te, yaklaşık iki aydır süren bütçe maratonu dün sona ererken, AKP'li verillerin son gün bile yüksek katılım göstermesinin altında "Başbakan'la kahvaltı yapılacak" söylentisi çıktı.

Son 10 günden beri her gün sabah saat 11.00, gece en erken 23.00'e kadar bütçe mesaisi yapan milletvekilleri, görüşmelerin son gününde yorgun ve bitkin görünmekten kendilerini kurtaramadı. AKP'lileri, dün sabah saat 10.00'da başlayacak bütçe görüşmelerine firesiz getirmeyi planlayan AKP grubu, bir gün öncesinden "Yarın Başbakan Meclis'te milletvekilleriyle kahvaltı yapacak" haberini yaydı. Bir gece önce 01.30'da evlerine giden vekiller, sabah saat 08.30'da heyecanla Meclis'te oldular. Ancak kahvaltılarını Başbakan Tayyip Erdoğan'sız yapmak zorunda kaldılar.

SABAH YÜRÜYÜŞE ÇAĞIRIYOR: Erdoğan'ın kahvaltıya katılmaması milletvekillerinde hayal kırıklığı yarattı. AKP'liler, "Bu bizim grubun işi, sabah tam kadro gelelim diye şaşırtmaca yapıyorlar" dediler. Bazı AKP'liler ise, kahvaltıdan sonra birbirlerine "Başbakan yarın sabah 07.00'de bizi Oran Ormanında yürüyüşe bekliyormuş" diye takılmaya başladılar.

LİDERLER OLMAYINCA VAZGEÇTİ: AKP'liler ikinci hayal kırıklığını kapanış konuşmasında yaşadılar. "Bütçenin sonunda kürsüden siyasi mesajlar vereceğim" diyen Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmama kararından, kısa bir teşekkür konuşması yapmakla yetindi.

ROBIN HOOD İLE POLLYANNA KAPIŞMASI: Bütçenin son son günü "cari açık ve borç stoku çok yüksek, büyüme hormonlu, istihdam sorunlu" eleştirilerine maruz kalan AKP ile umahalefet arasında Robin Hood ile Pollyanna çekişmesi yaşandı. AKP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli "50 milyar tasarruf etmişiz. Bu para personele, tarıma, sağlığa, sosyal güvenliğe, yatırımlara aktarılmış. Yani zenginden almışız fakire vermişiz" diyince yanıt DTP'den geldi. Büyüme rakamlarına işaret eden DTP'li Gültan Kışanak "İşsizlik ve enflasyon oranlarını gidin Pollyanna'ya gösterin. Size inanmayacaktır. Hükümet Türkiye'de yaşayan milyonlarca dar gelirli yurttaştan Pollyanna kadar iyimser olmalarını beklemektedir" değerlendirmesini yaptı.

HALİL İBRAHİM BEREKETİ DEĞİL: CHP'yi ise temsil eden İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de, AKP'nin çizdiği ferahlama tablosuna değinirken, hanelerin borç yüküne dikkati çekti. Evlerdeki borç yükünün, 4 milyar dolardan 2007 sonu itibariyle 74 milyar dolara çıktığını belirten Kesici, şöyle konuştu: "Ortada bolluk, bereket, ferahlık vardır, ama bu borç münasebetiyle vardır. Yoksa bizim geleneksel olarak tanımladığımız Halil İbrahim bereketi değildir. Öde kardeşim dendiğinde borç çuvalını sırtına vurduğunda diziniz, beliniz bükülmüyorsa bu borç taşınabilir. Yiğidin kamçısı olur. Taşınabilir değilse bu borç zillettir, merdi namerde bir gün muhtaç eder."

ÇİN'DEKİ WANG-YU'YA İŞ BULDUNUZ: MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, ithalata bağımlı hale gelmenin Almanya'daki Hans'a, İngiltere'deki George'a, Çin'deki Wang-yu'ya iş bulmaya yaradığını dile getirdi. AKP döneminde piyasaya yabancıların hakim olduğunu ifade eden Vural, 850 bin esnafın kepenk kapattığına dikkat çekerek, "Ne yaptınız bunları? İspanya'ya tatile mi gönderdiniz?" dedi.

222.5 milyar YTL'lik bütçe Meclis'ten geçti

TBMM Genel Kurulu'nda, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi kabul edildi.

Bütçe büyüklüğü: 222 milyar 553 milyon 600 bin YTL

Bütçe gelirleri: 204.6 milyar YTL

Bütçe açığı:17 milyar 997 milyon YTL

Çağlayan: Bize rehavet içinde diyen taş olur

SANAYİ Bakanı Zafer Çağlayan, işadamları ve sanayicilerin, hükümetin, özellikle AB ve ekonomiyle ilgili konularda rehavet içinde olduğu yönündeki eleştirilerine katılmadığını söyledi. TBMM'de ekonomide beklenen gelişmelerin sağlanamadığı eleştirileri üzenine konuşan Çağlayan, şunları söyledi: "Her kim hükümete rehavet içinde diyorsa taş olur. Tek tek bakıyorum, ekonomiyle ilgili bütün bakanlar olarak herkes harıl harıl çalışıyor. Önümüzdeki döneme ilişkin planlar yapıyoruz. Sadece benim 23 tane tasarım çıkacak. Bürokratlar gece gündüz çalışıyor. Ben kendime vakit ayıramıyorum. Ocak ayından itibaren uygulamalarımız görülecektir. Bunların hepsinin alt yapısını yapmadan ortaya çıkmayız. Rehavet iddiaları haksızlıktır. Herkesin içi rahat olsun. Üzerimize düşeni yapıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber