'Aile Polisi'nde fişleme tartışması

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Aralık 2007 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Necla GÖRGEÇ/ HABER HERKEZİ Kemal ARDUÇ / ERZİNCAN

Erzincan Emniyeti tarafından suça engel olmak amacıyla başlatılması planlanan "aile polisi uygulaması" tartışma yarattı..

Erzincan'da birkaç hafta içinde başlatılması planlanan "Aile Polisi" uygulaması şimdiden fişleme tartışmalarına neden oldu. Bazı vatandaşlar insanların birbirini fişleyeceğini, bu durumun huzursuzluğa yol açacağı görüşünü savunuyor. Erzincan Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürü Nuri Ateş tarafından suçluların önüne geçmek, işlenebilecek suça engel olmak ve vatandaşlarla bütünleşmek amacı ile 'Aile Polisi' projesi hazırlandı. Emniyet Müdürü Ahmet Çimen tarafından kabul edilen ve Türkiye'de bir ilk olmaya hazırlanan proje, önümüzdeki haftalarda uygulamaya geçirilecek. Aile doktorluğu sistemine benzetilen 'Aile polisi' projesi için kentte 21 bin 798 konut belirlendi. 4 bölgeye ayrılan kentte 558 polis görevlendirildi. Her mahalleye 1 polis verildi. Polis başına 38 aile düştü.

ORTAK ÇÖZÜM

Polis memurları konut bilgi formlarını ailelere doldurtacak, haftanın 4 günü görev yerlerinde, diğer günler ise mahallelerde çalışacak. Ailelerle görüşüp, sorunları dinleyecek. Ortak çözüm aranacak. Suçluların yakalanması ve suça engel olunması için de ailelerden şüphelendikleri kişileri bildirmesini isteyecek. Projeyle terör örgütü mensuplarına ait hücre evlerinin ortadan kaldırılması da planlanıyor.

'PROJE İYİ NİYETLİ'

Baro Başkanı Hamit Sekman, "İyi niyetli bir proje. Yıllardır halk ile polis arasında bir diyalog eksikliği vardı. Emniyet istenen sonucu alamayabilir, ama polis ile halk arasındaki diyalog açısından önemli bir uygulama. Fişleme diye görmek yanlış olur. Zaten hepimizin kimlik bilgileri ve ikametgâh adresi poliste var. Fişleme böyle aşikâr yapılmaz. Ben projenin başarılı olacağı konusunda tereddütlüyüm, ama her işin bir riski var" ifadesini kullandı.

Vatandaş ne diyor?

Suça yatkın olanlar engellenir

Proje halk ile polis arasındaki buzları eritir. Suça yatkın olan kişiler polis-vatandaş işbirliği ile daha etkili şekilde önlenebilir.

Fişleme gibi algılanacak

Vatandaş her gün birbirini ihbar edecek, yalan ihbarlarda bulunacak. Fişleme gibi algılanır. Huzursuzluğa yol açar.

Halk kendini güvende hisseder

Halkımız kendini daha da güvende hissedecek. Yardıma muhtaç kişilere de yardım eli uzatılacak. Bence faydalı olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber