Trafikte imtiyaza Danıştay vize verdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Aralık 2007 09:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

DANIŞTAY'IN 12 Haziran 2007 tarihli kararında, ?soruşturulmaları ve yargılanmaları özel koşullara bağlanmış özel statüdeki kişilerin, kural ihlali yapmaları durumunda, müeyyide uygulanması konusunda farklı işleme tabi tutulmasında hukuka aykırılık görülmemiştir? denildi.

Danıştay kararı, TBMM üyeleri, hâkim ve savcılar ile diplomatik dokunulmazlığı olan kişilere, ?trafik cezası? yerine, ?tespit tutanağı? düzenlenmesini öngören İçişleri Bakanlığı'nın 25 Şubat 2005 tarihli genelgesinin ?iptali? talebiyle açılan davada verildi.

EŞİTSİZLİK YOK DEDİ

Bir vatandaşın, ?Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık? iddiasıyla açtığı ?iptal? davasını inceleyen Danıştay 8'inci Dairesi, talebi oy birliği ile reddetti ve trafikte kural ihlali yapan özel statüdeki kişilere imtiyaz tanıyan uygulamaya ?vize? verdi. Danıştay'ın karar gerekçesi özetle şöyle:

?....Dava konusu genelge, trafik kuralını ihlal eden kişinin TBMM üyesi, hâkim ve savcılar diplomatik muafiyeti olan kişi olması durumunda trafik suç veya ceza tutanağı düzenlenmeyeceği bunun yerine tespit tutanağı tutulmasını düzenlemekte. Bu tutanaklarda ilgili kişiye göreye nereye gönderileceği belirtilmiştir.

Genelgede sayılan kişilerin trafik ihlali yapmaları halinde, trafik cezası uygulanmaması söz konusu olmayıp, ihlalin gerektirdiği müeyyidenin hangi organ tarafından uygulanacağı gösterilmektedir. Dolasıyla kural ihlalinin diğer kişilere uygulandığı ölçüde uygulanması konusunda bir farklılık bulunmamakta. Trafik ihlallerinin müeyyidesiz kalmadığı sadece cezayı uygulayacak makam konusunda bir farklılık bulunduğu açık olduğundan ?eşitlik ilkesine aykırılık' iddiası yerinde görülmemiştir. Sonuç olarak özel statüdeki kişilerin farklı işleme tabi tutulmasında hukuka aykırılık görülmemiştir...?

Ersin BAL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber