SSK'lı, sağlık harcamalarından en az yararlanan kesim

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En yüksek sağlık primini ödeyen SSK'lılar, sosyal güvenlik kuruluşlarının sağlık harcamalarından en az yararlanabilen kesimi oluşturuyor. Mensuplarını en çok gözeten kuruluş ise Emekli Sandığı Sağlık hizmetlerinde standart birliğinin sağlanması ve kamunun sağlık harcamalarının disipline edilmesine dönük çalışma sürüyor.

Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur yetkililerinin katıldığı çalışmada, sağlık alanındaki suiistimal olaylarının ve kaynak israfının son bulması ile sağlık hizmetlerinde tek bir sisteme geçilmesi öngörülüyor. Tek sistem ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un hak sahiplerine verdiği sağlık hizmetlerindeki farklılıkların ortadan kaldırılması, bu şekilde devletin herkese aynı tip sağlık hizmeti sunması amaçlanıyor. Sosyal güvenlik kuruluşlarının emekliler ile diğer hak sahiplerine verdiği sağlık hizmetlerinde büyük bir dengesizlik bulunduğunu belirten bir üst düzey yetkili, 'Örneğin SSK'nın ödemediği çok sayıda ilaç için Emekli Sandığı ödeme yapıyor. Ya da sağlık tesislerinden yararlanmada bazı kuruluşlara dönük çeşitli kısıtlamalar bulunuyor. Bu da adaletsizlik yaratıyor. Yeni sistem ile bunlar ortadan kalkacak' dedi. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü verileri, devletin sunduğu sağlık hizmetlerinde en cimri davranılan kesimin SSK'lılar olduğunu ortaya koydu.

Verilere göre, SSK'lılar, kişi başına sağlık hizmetinden, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin yarısı kadar dahi pay alamıyor. 2003 verilerine göre memur emeklisi ve bunların yakınları için kişi başına 317 dolar, Bağ-Kur'lular için 224 dolar, SSK'lının sağlığı için ise 134 dolar sağlık harcaması yapıldı. Emekli Sandığı rakamları, sağlık harcamalarının yüzde 59.6'lık bölümünü eczane ve ilaç giderlerinin oluşturduğunu da ortaya koydu. Bunu yüzde 35.9 ile hastane ve tedavi giderleri izlerken, gözlük camı ve çerçevenin toplam harcamalar içindeki payı yüzde 1.6, diş tedavisi ve protezin de yüzde 0.3 oldu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber