Meyve sebze tarladan markete üç kat pahalanıyor

Haber Giriş : 31 Aralık 2007 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın Aralık'ta da açılmaya devam ettiğini, söz konusu fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 318, kurutulmuş ürünlerde yüzde 217, baklagillerde yüzde 171 ve hayvansal ürünlerde yüzde 175'lere kadar çıktığını bildirdi.

Ürünün hal, pazar ve market zinciri halkalarında önemli fiyat artışlarına uğradığını belirten Bayraktar, market fiyatlarında zam şampiyonunun bu ay "salatalık" olduğunu bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, Aralık ayında perakende seviyesinde artış görülürken bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini kaydetti. Bayraktar, ?Bu dönemde elmada yüzde 5.8 ve ette yüzde 0.3 fiyat düşüşleri görülürken, salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan, domates, kuru incir, mandalina gibi ürünlerde fiyat artışı gözlemlendi. Ette görülen fiyat düşüşünün kurban bayramının etkisi nedeniyle talepteki daralmanın yol açtığı söylenebilir? dedi.

Salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan, domates, kuru incir, mandalina gibi ürünlerdeki fiyat artışının talepteki artıştan da kaynaklandığı söyleyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Örtü altıda yetiştirilen temel ürünler arasında yer alan salatalık, biber, domates ve patlıcanın ihracatının yoğun olduğu bir dönem olması da fiyat artışlarında etkili olmaktadır. Kuru incir, kayısı, üzüm gibi ürünlerdeki artışın yılbaşına bağlı olarak çerezlik tüketim talebindeki artışından, baklagillerde görülen fiyat artışın ihracattaki gelişmeden kaynaklandığı görülmektedir. Genel itibariyle Aralık ayı içinde talepte meydana gelen değişimin fiyatları etkilemiştir.?

?ÜRETİCİ FİYATLARI DA ARTTI?

Üretici fiyatlarında süt, bakliyat ve kayısı gibi ürünlerde fiyat değişimi olmadığını belirten Bayraktar, sivri biber, yeşil fasulye, salatalık, patlıcan, domates, mandalina ve armutta market fiyatlarında olduğu gibi üretici fiyatlarında da artış olduğunu kaydetti. Söz konusu artışın özellikle sivri biber, yeşil fasulye, salatalık, patlıcan, domatesin önemli ihraç ürünleri olmasından kaynaklandığını belirten Bayraktar, kuru incirde market fiyatlarında olduğu gibi üretici fiyatlarında da artış yaşandığını, bu artışın daha çok sezon sonu olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Özellikle yeşil mercimek ve ıspanağın üretici fiyatının artmadığına dikkat çeken Bayraktar, ?Market fiyatlarında yeşil mercimekte yüzde 17.6 ıspanakta da yüzde 13.3 oranında artış görüldü. Sütte fiyatlar üçer aylık dönemlerde ihale ile belirlenmektedir. Ekim ayında belirlenen fiyat Kasım ve Aralık ayı içinde geçerli olduğundan fiyat geçen aya göre değişmemiştir? dedi.

?ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİ DAHA İYİ DEĞERLENDİRMELİ?

Çiftçilerin gelirlerinin artırılmasının, üretim ve verim artışı yanında ürünlerini daha iyi değerlendirmeleriyle de ilgili olduğunu kaydeden Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

?Daha iyi değerlendirme bir yönüyle tüketicinin ödediği fiyattan daha fazla pay alınması anlamına gelmektedir. Çiftçilerimiz, tarımda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ürünlerini kendi organizasyonları ile pazarlamayı başarmak zorundadırlar. Ancak bunu başardıkları takdirde pazarla entegre olmaları, sanayi ile entegre olmaları mümkün hale gelecektir. Sanayi ve pazarlamanın katma değerinden üreticilerimizin daha fazla yararlanması, çiftçilerimizin var olan örgütlerine, ziraat odalarına, kooperatiflerine, üretici birliklerine daha güçlü bir şekilde sahip çıkmalarına bağlıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber