Özürlünün vergi indirimi ve yaşanan çelişkiler
Özürlü memur atamaları yerel yönetimlerin en eksik ve en başarız olduğu konularında başında gelmektedir. Yapılan sınavlar , mülakatlar yüksel dereceli bürokratlar tarafından etkilenmekte ve birçok sınav sırf bu gerekçe ile ertelenmekte ya da iptal edilmektedir.Bu yüzden halihazırda pek çok kadro açığı sözkonusudur.
Şimdi sizlere anlatmak istediğim özellikle bir arkadaşımın incelememi önerdiği konu Küçükçekmece Belediyesinin 2007 yılında yapmış olduğu Özürlü memur atamalarıdır.
Birincisi İlgili sınava ilişkin yaptığımız araştırmada başlangıç aşamasında problem gözükmediğini düşünsem de hangi kıstaslara ve kim tarafından hazırlandığı konusu muğlak .
İkincisi Burada asıl ilgi çekmesi gereken konu ataması yapılan özürlü olduğu iddia edilen adayların Maliye Bakanlığından vergi indirimi alamaması .Nedeni ise bu adayların 16 Temmuz 2006 tarihinden sonra çıkan Özürlüler için Sağlık Raporu verilmesine ilişkin yönetmeliğin kişiye göre uygulanması .Alınmak istenen adayın şartları taşımamasına rağmen yönetmeliğin amir hükümlerine dikkat edilmemesi.
Şimde ilk defa memur olarak atanan bir özürlü memurun Maliye Bakanlığından vergi indirimi alamaması çelişki değilmidir ? Maliye Bakanlığı kişinin son durumunu tespit için hasteneye sevk eder ve kişinin sağlık raporu %40 'dan aşağıda ise vergi indirimi vermez ve kişiyi özürlülük şartlarını taşımadığını tescil eder.
Peki kişinin sağlık durumu %40 özür oranının altına inmiş ise özürlü memur olarak ataması yapılabilir mi ?
Bunlar yasal işlemler değildir. Bu konuyu sitenize taşımanızı ve çalışma yapmanızı rica ediyorum.Ancak bu şekilde yerel yönetimler atamalarda daha hassas olacaklardır.
Yorumum :
1-Sağlık Bakanlığının Özürlüler için Sağlık Raporu verilmesine ilişkin yönetmeliği değiştirmesinin nedeni çeşitli yollarla haksız raporların önünü kesebilmek .Bu raporlar emeklilik ve istihdam yolunu kapatmak. Halen pek çok kişi kamuda özürlü kadrolarında haksız yere istihdam edilmektedir.
2-Özürlü kadrosunda istihdam edilebilmek için asgari %40 ve üzeri sağlık kurul raporu olmak zorunludur.
3-Kamuda özürlü memur ya işçiler istihdam edilmesinin nedeni sosyal devlet ilkesi gereğidir.Dezavantajlı gruplara mevcut çalışan memurların ya da işçilerin belli bir oranda istihdam şansı verilmesidir. Bu kadroların %40 ın altında özürü olanlara verilmesi yasal değildir.
4-Özürlü memur ya da işçi alımları merkezi sınavla yapılmalıdır.İdarenin insiyatifine bırakılan uygulamalar şüphe uyandırıcıdır.
5-Mevcut özürlü memur ya işçi kadrolarında istihdam edilenler mutlak suretle incelenmelidir.Sahte raporlar malesef ülkemizin bir gerçeğidir. Özürlü durumu geçen , ya da mevcut sağlık şartları değişen kişiler bu kadrolarda istihdam edilmemelidir.
6-Özürlüler mezun oldukları alanlarda istihdam edilmelidir.Mevcut kadroların en düşükleri özürlülere tahsis edilmemelidir.
Av.Gürkan ERTAN