'Vergi borçlularına bankada haciz uygulaması devam edecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2008 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, vergi borçlusuna bankada haciz uygulamasının bundan sonra da kesintisiz devam edeceğini bildirdi.

Ulusoy, bankalarda vergi borçlularına yönelik toplu hacizin bir defalığına yapılan bir olay olmadığını söyledi.

Amme Alacakları Kanunu çıktığından beri, vergi ve diğer kamu alacakları için haciz uygulamasında bulunulduğunu kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:

''Son olayda yapılan uygulama, topluca haciz bildirisi göndermek şeklinde oldu. Yoksa yıllardan beri banka hesabına haciz koyarız. Yine yıllardan beri herhangi bir gayrimenkule veya menkule haciz koyarız. Yıllardan beri vergi borçlusunun evinden mal çıkartırız, satarız. Değişik illerde otomobillerle ya da diğer taşıt araçlarıyla ilgili satış yerlerimiz var. Galeri gibi çalışıyoruz.

Bunlar olmadık şeyler değil. Yeni yapılan şeyler de değil. Zaten yapmamız gereken şeyler. Tabi yasanın bize verdiği yetkinin yanında bu aynı zamanda bir görev de. Zaten biz bunu yapmak için icra memuru tutuyoruz, müdür tutuyoruz. Bu çalışmalar da kesintisiz devam edecek.''

-ELEKTRONİK HACİZ-

Yeni dönemde elektronik haczi uygulamaya koyacaklarını da kaydeden Ulusoy, bu şekilde hem daha hatasız ve hem de daha hızlı haciz işleminde bulunabileceklerini ifade etti.

Mevcut sistemin uygulamada bazı ufak tefek aksamalara neden olduğunu anlatan Ulusoy, şöyle devam etti:

''Şu anda bankaya yazılı bir haciz bildirisi gönderiyoruz. Banka oturup (bu mükellefin herhangi bir hak ve alacağı var mı) diye bakıyor. Yoksa (Yok) diye bildiriyor. Varsa bizim haciz bildirimimiz üzerindeki tutar kadar kısmı haczedip, kalan kısmı serbest bırakıyor.

Bu uygulamada, örneğin mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa, 10 bankaya da mükellefin borcu kadar haciz bildirimini göndermek durumundayız. 10 ayrı bankada hesap varsa, borcun 10 katını tahsil ediyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bizim de çok süratli bir şekilde bunlardan alacağımız kadarını alıp, kalanını iade etmemiz lazım. Tabii gecikmeler de olabiliyor, mağduriyetler de.

Elektronik haciz, bize şu imkanı sağlayacak. Mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa ve hepsinde de borç tutarının üzerinde bir yekun bulunuyorsa, borç bir tanesinden alınacak, diğerlerine herhangi bir şey yapılmayacak. Böylece biz de önce alıp, daha sonra iade etmek durumunda kalmayacağız. Bilgi işlem sistemleri vasıtasıyla bunu çözeceğiz. Yeni sistem ile hem hızlı, hem de sağlıklı bir haciz uygulaması yürüteceğiz.''

-MÜKELLEF CARİ HESABI-

Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, SMS mesajlarıyla mükellefin uyarılması projesinde, mahsupla ilgili teknik bir konu bulunduğunu da ifade etti.

Daha önce mahsup talebi olana da ''Borcun var'' diye çağrı gönderilmesinin garip kaçacağını kaydeden Ulusoy, mükellef cari hesabının tam olarak devreye girmesiyle birlikte bu sorunun da ortadan kalkacağını belirtti.

Mükellef Cari Hesabı ile borç ve alacakların elektronik ortamda aynı anda izlenebileceğini vurgulayan Ulusoy, şunları söyledi:

''Şu anki durumda borçlar ayrı, alacaklar ayrı takip ediliyor. Bunu tek bir ortama taşımamız lazım. Mükellefin bir yandan vergi borcu var, bir yandan da herhangi bir nedenle alacağı varsa, birbirinden mahsup edilebilmesi lazım. Bunun adı cari hesap. Ancak alacak Hazine ya da diğer kamu kuruluşlarından değil, bizden olacak. Mükellefin hem bize borcu, hem de bizden alacağı var. Onun bakiyesini net olarak mükelleften istememiz lazım. Mükellef Cari Hesabı, bize bunu sağlayacak.''

-PARALI DENETİM, FAHRİ MÜFETTİŞ-

Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile mücadeleye de değinen Ulusoy, kayıt dışı ekonomi için ''Kayıt dışı ile Mücadele Platformu'' oluşturulacağına dikkati çekti.

Bu şekilde siyasi iradenin de, devlet politikası gibi işin içine sokulmasının hedeflendiğini vurgulayan Ulusoy, bunun dışında, yılbaşından sonra ''paralı denetim'' ve ''fahri müfettişlik'' uygulamasını da hayata geçireceklerini kaydetti.

Fahri müfettişlerin, fahri trafik müfettişi gibi olacaklarını belirten Ulusoy, ''Ama uygulamada fahri trafik müfettişliğindeki aksaklıkları hesaba katarak, biraz daha güzel bir şey ortaya koymaya çalışıyoruz'' dedi.

Gelir İdaresi Başkanı, paralı denetimi de şu şekilde anlattı:

''Paralı denetim de, kendi memurumuzun cebine para koyacağız. Memurumuz, çıkacak, vatandaş gibi alış veriş yapacak. Başlangıçta (Memurum, Maliyeden geliyorum) demeyecek. Normal vatandaş gibi alış verişini yapacak fiş veriliyorsa mesele olmayacak. Fiş verilmemişse dönüp, ''niye fiş vermedin?'' diyerek ceza yazacak. İşte o zaman Maliye görevlisi olduğunu ortaya koyacak.''

-GELİR VERGİSİ KANUNUNDA HEDEF, 2008'İN İLK YARISINDA YASALAŞMASI-

Başkan Ulusoy, Vergi Konseyi ile yürütülen çalışmalarda yeni ''Gelir Vergisi Kanunu''nu yazım çalışmalarının, Ocak ayı sonuna kadar bitirilmesinin amaçlandığını da bildirdi.

İdare olarak, bunun gerçekleşmesi için bir Daire Başkanını sürekli olarak bu çalışmada görevlendirdiklerini, bir Başkan Yardımcısının da toplantılara her hafta müdahil olduğunu ifade eden Ulusoy, ''Bizim hedefimiz, yeni yasanın 2008 yılının ilk yarısında yasalaşmasını temin etmek. Buna göre, yeni yasa Mayıs ayı başına kalmadan Meclis Başkanlığına sunulmalı. Onun için de biz, taslağı en azından Nisan ortalarında hükümete sunmuş olmalıyız ki, bu süreç işleyebilsin'' diye konuştu.

Ulusoy, yeni Gelir Vergisi Kanununda vergi kaçağı ile mücadeleye dönük oto kontrol sistemlerine yer verilip, verilmeyeceği konusunda ise ''Bu konuda bakalım siyasi irade nasıl oluşacak. Konu, Vergi Konseyi'nin tasarısı içinde nasıl yer alacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber