Ulusal düzeydeki ilanlara neden bir kişi başvurabiliyor?
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesinin öğretim görevlisi alım şartları kişiye özel ilan olduğu için kadrolara yalnızca birer kişi başvurabildi!
Üniversitelerde kaybettiklerimize dair arayışlarımıza son yıllarda liyakat kavramını da ekledik. Hatta, liyakatin olmadığını fark eden Yükseköğretim Kurulu, "Akademik Kariyer Liyakat" isimli bir proje hayata geçirmek suretiyle üniversitelere bu sistem üzerinden öğretim üyesi temin etmeleri için teşviklerde bulundu.
Ama gelin görün ki bir yanımızı düzeltmeye çalışırken bir yanımız arıza vermeye devam ediyor. Üniversiteler yıllardır kişiye özel şekilde ilan ettiği öğretim üyesi kadrolarının şartlarını genelleştirmek için bir takım yöntemler denerken, öğretim görevlisi alımlarında tabiri caizse yaptıkları "hinliklerle" işlerini bir şekilde yürütmeyi başarıyorlar!
Bu nasıl mı oluyor? Şöyle; önce alınacak kişi bulunuyor, sonra onu tanımlayan bir özel şart yazılıyor, ulusal düzeydeki ilana bir kişi başvuruyor, daha sonra ise kendi kendine yarışan aday başarılı oluyor. Daha da kötüsü tek aday olarak sınava giren kişi zafer mutlulukları ile çevresine gülücükler dağıtıyor. Tıpkı kendi kilosunda karşısına herhangi bir rakip çıkmadığı için mücadeleye girmeden altın madalya alan sporcu gibi. Tam bir tiyatro!
Şimdi size yakın zamanda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yazılan ve sahnelenen üç kadroluk tiyatroyu henüz perde kapanmadan paylaşalım.
İlgili üniversitelerce Resmi Gazete'de ilan edilen şartlar şu şekilde:
1- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Anadalı Öğretim Görevlisi "Güzel Sanatlar Fakültelerinin grafik bölümü mezunu olmak, Resim Anasanat Dalında tezli yüksek lisans yapmış olmak, yükseköğretim kurumlarında ders verme deneyimine sahip olmak."
2- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı Öğretim Görevlisi, "Fakültelerin mimarlık veya tarih bölümü mezunu olmak, Tarih Anabilim Dalı Eskiçağ Alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak ve Eskiçağ Tarihi doktora programı mezunu olmak"
3- Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Öğretim Görevlisi, "Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi lisans mezunu olmak, Türk Halk Edebiyatı alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak; Yüksek lisans sonrası Yükseköğretim Kurumlarında en az 10 (on) yıl çalışma deneyimine sahip olmak."
Üç kadro ilanındaki özel şartların, ilgili alanların kadro ihtiyacı yerine, alınacak kişilerin özgeçmişini tarif ettiği ortadadır.
Nitekim, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi tarafından ön değerlendirme sonuçları 22 Haziran 2021 günü yayımlanmış ve ulusal düzeyde yayımlanan bu iki öğretim görevlisi kadrosuna ne hikmetse sadece birer kişi başvurabilmiştir.
Aynı şekilde, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından ilan edilen ön değerlendirme sonuçları sonucunda öğretim görevlisi kadrosuna yine sadece bir kişi müracaat edebilmiştir!
Şimdi, haliyle insan şu soruyu kendi kendine sormaktadır. Bu alanlarda onlarca mezun varken, Resmi Gazete'de ulusal düzeyde yayımlanan ilanlara neden sadece bir kişi başvurabilmiştir?
Bu soruya, tiyatroyu yazan ve başarıyla yöneten üniversiteler mi cevap versin sizce, ne dersiniz?