Ezbersiz tarih öğrenmek mümkün

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulda tarih derslerinin sıkıcılığı tartışılmaz. Bitse de gitsek dediğimiz derslerde sınavlardan geçer notu ancak ezberleyerek alabilirdik... Şimdi de değişen bir şey yok aslında. Peki bu değiştirilemez bir kader mi?

Ülkemizde tarih öğretiminde ciddi problemler yaşanmakta. Bu alandaki temel problemlerden birisi, tarih derslerine yeterince ilginin gösterilmeyişi.

Sosyal bilimlerin en önemli disiplinlerinden olan tarihin okullarda öğretimine yeterince ilgi gösterilmeyişinin nedenleri incelendiği zaman, bu alanın sayı, isim, rakam ve maddelerin düzenli tekrarının yapıldığı sıkıcı bir alan olarak algılandığı görülür.

Gerçekten de ülkemizdeki bazı eğitim kurumlarında tarih dersleri, var olan tarihsel bilgilerin aynen aktarımına dayalı, sıkıcı ve öğrencilerin güncel yaşamlarıyla bağlantısız bir halde öğretilmeye çalışılmaktadır. Başka bir deyişle, öğrenciler tarih derslerinde elde ettikleri bilgileri güncel yaşamlarında istenilen düzeyde kullanamamaktadırlar.

Tarih öğretimiyle ilgili olarak yukarıda ortaya konulan problemlerin kaynağında, bu derslerin öğrenci merkezlilikten ve aktif öğrenmeden uzak bir anlayışla öğretilmesi yatmaktadır. Bazı tarih öğretmenlerimiz yeterli alan bilgisine sahip olmasına karşın, tarihin nasıl öğretilmesi gerektiği üzerine istenilen bilgi seviyesinde değillerdir. Bu sebepten dolayı tarih dersleri aktif ve öğrenci merkezli bir anlayışla yürütülememektedir.

Günümüze gelindiğinde, ülkemizde tarih öğretimiyle ilgili sayısı çok fazla olmamakla beraber değerli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak tarihin ilk ve orta öğretim düzeyinde öğrenci merkezli bir anlayışla nasıl öğretilebileceği üzerine yayımlanmış çalışmaların sayısı sınırlıdır.

Bu ihtiyaca binaen, tarih dersleri aracılığıyla etkin, üretken, yaratıcı ve problem çözen bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlayabileceği ümi¬diyle bu kitap hazırlanmış:

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu'nun hazırlamış olduğu ve Anı Yayıncılık tarafından 2. baskısı yapılan ?Tarih Öğretiminde Öğrenci Merkezli Yaklaşımlar' isimli çalışma, tarihin ezberin dışında nasıl öğrenilebileceğini ortaya koymayı hedeflemekte.

Tarih öğretmenleri ve öğretmen adayları için hazırlanan eser, tarih öğretimi alanında son yıllarda dünyada meydana gelen gelişmeler ışığı altında yazılmış.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu tarafından hazırlanan ve Anı Yayıncılık tarafından 2. baskısı yapılan kitap dokuz bölümden oluşmakta.

Bu bölümler;

1- Tarih Öğretiminin Genel Amaçları

2- Tarih Öğretiminde Beyin Temelli Öğretim Stratejileri

3- Sözlü Tarihin Bir Öğretim Yaklaşımı Olarak Tarih Derslerinde Kullanımı

4- Yerel Tarihin Bir Öğretim Yaklaşımı Olarak Tarih Derslerinde Kullanımı

5- Tarih Öğretiminde Tarihi Müzelerin ve Tarihi Alanların Kullanımı

6- Resimlere Dayalı Tarih Öğretimi

7- Hikayelere Dayalı Tarih Öğretimi

8- Tarih Öğretimi ve Örnek Olay

9- Tarih Öğretimi ve Drama

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber