Kamu kurumlarında, ihraçlar için 1 ay acelesi

375 sayılı KHK'ya eklenen Geçici Madde 35 hükmü gereğince, yetki süresinin 31 Temmuz 2021 tarihinde dolacak olması nedeniyle, bir çok kamu kurumunda, bugüne kadar bekletilmiş dosyalar için kamu personelinden sarı zarflarla yeniden savunma alınmaya başlanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2021 09:33, Son Güncelleme : 04 Temmuz 2021 17:10
Kamu kurumlarında, ihraçlar için 1 ay acelesi

OHAL kaldırılırken 375 sayılı KHK'ye eklenen Geçici 35. Madde ile "maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen" kamu personelinin "ilgili kurum veya kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında bağlı, ilgili veya ilişkili olunan bakan tarafından oluşturulan kurulun teklifi üzerine ilgili bakan onayıyla" kamu görevinden çıkarma kararı verilebilmektedir.

Kanunun yürürlüğe giriş tarihi 31.07.2018 olup, üç yıllık süre bir ay sonra yani 31 Temmuz 2021 tarihinde dolmaktadır.

Kısalan süre nedeniyle, bugüne kadar bekletilmiş veya hakkında net kanaat edinilmemiş personel için, Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı başı itibariyle sarı zarfla savunma istenmeye başlanmıştır. Ancak sarı zarfla savunma istenen personele, haklarındaki suçlamanın somut dayanakları tam olarak bildirilmemekte, suçlamanın gerekçeleri söylenmemekte, bilgi ve belgeye dayanılarak işlem yapıldığı ifade edilmesine rağmen bilgi ve belgeler paylaşılmamaktadır.

Yapılacak soruşturmalarda disiplin hukukunun temel ilkelerine sadık kalınması, savunma hakkının tam olarak kullandırılması, FETÖ'yle irtibatlarından dolayı suçlanan personel için lehe olan hükümlerin de dikkate alınması gerekmektedir.

Hakkı yenilerek mağdur edilecek bir kamu personelinin vebalini hiçbir yönetici taşımamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber