Plazalar hasta ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2008 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökdelenlerin, plazaların ve iş merkezlerinin sayısı arttı, tıp literatürü de yeni bir hastalık kazandı.

Zamanının yüzde 95'ini bu tarz mekanlarda geçirenlerin sorunu, Hasta Bina Sendromu.

Hastalığın başlıca belirtileri yorgunluk, halsizlik, uyku hali, boğazda yanma, baş ağrısı, baş dönmesi, burun tıkanıklığı, gıcık şeklinde öksürük, gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntı, göğüste sıkışma hissi, cilt kuruluğu ve kaşıntı, konsantrasyon güçlüğü.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, belirtilerin hepsinin bir kişide genellikle aynı anda görülmediğini hatırlatarak, "Hastalığın tanısı için bu belirtileri gösteren kişilerde saman nezlesi, astım, faranjit gibi başka bir hastalığın olmaması ve şikayetlerin tatil günlerinde ya da binadan uzaklaşıldığı zaman tamamen ortadan kalkması gerekiyor" dedi. Hasta Bina Sendromu'nun özellikle yeni yapılmış ya da döşenmiş binalarda çalışan kişilerin sorunu olduğunu ancak bu ortamlarda kısa süreli bulunanlarda da görüldüğünü söyleyen Küçükusta, "Merkezi havalandırma sistemi olan binalarda tasarruf yapmak için binaların havasının sadece yüzde 20'si değiştiriliyor. Pencereler açılmadığından eski hava sürekli bina içinde dolaşıyor. Klimalar sayesinde soluduğumuz havadaki negatif iyonların azalması, vücutta serotonin salgılanmasına yol açarak baş ağrısı, migren krizleri, baş dönmesi, halsizlik, uyuşukluk gibi belirtilere neden oluyor" dedi. Prof. Dr. Küçükusta, binaların yapımında kullanılan boya, yapıştırıcı, yer karoları gibi suni maddeler, bilgisayar, fotokopi makinesi, lamba ile sigara dumanının da iç ortamı kirleterek Hasta Bina Sendromu'na yol açtığını belirtti.

Hasta Bina Sendromu'na yakalanmamak için birkaç küçük tavsiye: Vakit buldukça mutlaka plazanın dışına çıkın. İçinize 2-3 dakikada bir oksijen çekip, gerilme hareketleri yapın. Havalandırma sistemlerinin rutin bakımlarının düzenli olarak yapılmasına önem gösterin. Bina içinde sigara içimini yasaklayın. Parfüm veya deodorant sıkan arkadaşlarınızı uyarın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber