Keçiören tapu memurları her akşam rüşveti paylaşmışlar

Haber Giriş : 16 Ocak 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara'da gözaltına alınan memurlar ile birinci derece yakınlarının mal varlıkları ve hesapları araştırılıyor.

Her akşam toplanıp rüşveti paylaşmışlar

Kadir ERCAN / Enis YILDIRIM

Keçiören 4. Bölge Tapu Müdürlüğü'nde başlatılan operasyon genişleyerek sürüyor. Tapu Müdürlüğü'nde rüşvet havuzu oluşturulup mesai bitiminde rüşvet paralarının bazı memurlar arasında pay edildiği belirlendi. Üçü müdür 16 tapu görevlisinin zimmetine 1 milyon YTL geçirdiği de ileri sürüldü. Tapu memurlarının, 100 bin YTL'ye satılan bir dairenin değerini tapuda işlem yapılırken 20 bin YTL gösterip, daha düşük vergi tahakkuk ettirdiği öne sürüldü. Gizli kameralarla, memurları yaklaşık 4 ay boyunca izleyip her hareketini kayda alan polis, tapu müdürleri ve diğer memurların ifadelerini alırken, kaydettiği CD'lerdeki 20-50 YTL'yi alıp verme sahnelerini sorduğunda "Vatandaş bahşiş olarak bırakıp gidiyordu" cevabını aldı. Tespit edilen vatandaşlar da "Rüşvet olarak değil, bahşiş verdim" şeklinde konuştular. Polisin "Tapu müdürü de bahşiş alır mı?" sorusuna cevap aradığı öğrenildi. Aralarında üç müdürün de bulunduğu 16 memur için 4 ile 12 yıl arasında hapis istemiyle dava açılabilir. Memurlara rüşvet verdikleri iddia edilen vatandaşlar hakkında ise 4 yıl hapis cezası istenmesi bekleniyor.

İZMİR'DE ÇİÇEK OPERASYONU

Bu arada İzmir'in Menderes ilçesi Tapu Sicil Müdürlüğü'nde rüşvet iddialarına ilişkin olarak 6 aylık takip sonucu başlatılan 'Çiçek' operasyonunda da dün 22 kişi gözaltına alındı. Tapu sicil müdürü ve yardımcısı, şube çalışanları ve emlakçıların bulunduğu zanlılardan 12'si tutuklandı. Zanlıların, vatandaşların işlerini zora sürerek kolaylaştırmak için para istedikleri, büyük miktarlı paraları emlakçılar aracılığıyla dışarıda aldıkları iddia edildi.

SABAH

Vatandaş bize rüşvet değil 'bahşiş' verdi!

Vatandaştan tapu işlemleri karşılığı aldıkları rüşvetleri aralarında pay ettikleri gizli kamerayla tespit edilen tapu memurları verdikleri ifadede, vatandaşların istemeden masalarına para bıraktıklarını, bu paranın neden bırakıldığını sorduklarından da 'bahşiş' denildiğini ileri sürdüler.

EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA

Keçiören 4. Bölge Tapu Müdürlüğü'nde önceki gün başlatılan operasyon genişleyerek sürüyor. Tapu Müdürlüğünde ?rüşvet havuzu? oluşturulup mesai bitiminde rüşvet paralarının bazı memurlar arasında pay edildiği ortaya çıktı. Tapu memurlarının, 100 bin YTL'ye satılan bir dairenin tapuda işlem yapılırken 20 bin YTL olarak gösterilip, daha düşük vergi tahakkuk ettirildiği ileri sürüldü. Rüşvet verdiği iddiasıyla ifadesine başvurulan bazı kişilerin, ?Ben rüşvet olsun diye vermedim, bahşiş bıraktım? dediği öğrenildi. Tapu memurlarını yaklaşık 4 ay boyunca izleyip her hareketini gizli kameraya alan polis, gözaltına aldığı tapu müdürleri ve diğer memurların ifadele- rine başvurdu. Polis zanlılara, kaydettiği CD'lerdeki para alıp verme sahnelerini göstererek, ?Bu sah- nede görülen 20 YTL'yi, 50 YTL'yi niçin aldınız?? şeklinde sorular yöneltti. Zanlıların, emniyette ?Biz kimseden rüşvet istemedik. İşlemlerini yaptığımız vatandaşlar biz istemeden parayı atıp gidiyorlardı. Bunu niçin yaptıklarını sorduğumuzda, 'bahşiş' olduğunu söylüyorlardı? diye konuştukları öğrenildi.

RÜŞVET DEĞİL, BAHŞİŞ VERDİM

Rüşvet verdiği iddiasıyla ifadelerine başvurulan vatandaşların da yemin ederek, ?O parayı rüşvet olarak değil, bahşiş olsun diye verdim? diye konuştukları öğrenildi. Soruşturmayı yürüten mali polis ekipleri, verilen paraların bir yerde biriktirilip mesai bitiminde pay edildiğini saptadı. Soruşturma genişleyerek sürerken zanlıların hakkında, ?Rüşvet almak, vermek. İrtikap, görevini kötüye kullanmak, alıp satılan arsa ev, işyerlerinin değerini alıp satıldıkları değerin altında göstererek kamuyu zarara uğratmak? suçlarından 4 yıldan 12 yıla kadar değişen hapis talebiyle dava açılması bekleniyor.

Mal varlıkları araştırılıyor

Soruşturma savcısı, gözaltına alınan tapu müdür ve memurlarının kendileri ve birinci derece akrabalarının üzerlerinde ne kadar tapu olduğu ve banka hesapları inceleniyor. Çankaya ve Gölbaşı tapu müdürlerinin daha önce Keçiören'de çalıştıkları ve gizli kamera kayıtları sonucu gözaltına alındıkları öğrenildi.

YENİ ŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber