Yaşlanmaya karşı bıldırcın yumurtası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 16:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, bıldırcın yumurtasının stresi azalttığı için yaşlanmayı durdurduğunu söyledi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, üç bilim adamı ile yaptıkları uzun süren bir araştırma sırasında bıldırcınlara ''Licopen'' adlı, bütün vitaminlerden daha yüksek oranlı bir madde yüklediklerini, bu şekilde elde ettikleri yumurtadan tüketen insanların strese ve yaşlanmaya karşı fayda sağlayacağını söyledi. Prof. Dr. Kazım Şahin, domatese kırmızı rengini veren Licopen'in yumurtaya geçiş oranını tespit etiklerini belirterek, bu yumurtaları tüketen insanlarda Licopen oranını tespit ettiklerini kaydetti. Şahin, "Proje'nin temel amacı doku yıkımını engelleyen Licopen, ki bu Licopen vitamin E ve C'den daha kuvvetli antioksidan özelliğe sahip, yani doku yıkılmasını engelleyici özelliği var; Licopen maddesini bıldırcınların diyetlerine ilave ettik. Bir gruba Licopen ilave etmedik. Kontrol gurubu olarak kullandık. Diğer gruba Licopen ilave ettik. Araştırma sonunda Licopen tüketen bıldırcınlarda Licopen oranının 22-28 mikrogram arasında değiştiğini belirledik. Sonuç olarak bu yumurtaları özellikle biz tükettik. İnsanlarda yaptığımız analizlerde Licopen'in kan oranını yükselttiğini gördük. Bu yumurtaları tüketen insanlarda, stres altında çalışan insanlarda, örneğin sigara tüketen insanlarda Licopen etkisinin daha çok olacağını ya da bu yumurtaları tüketen insanlarda bu etkilerin daha fazla olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Kazım Şahin, bu yumurtaları tüketen insanlarda doku yıkılmasının olmayacağını belirterek yaşlanmayı da engellediğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber