Nesi var bu çocuğun, neden uyumuyor?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bebeğin üç aydan sonra gece uykusuna alıştırılması gerekiyor. Tam uyuyacağı saatlerde çocukla oyunlar oynamaksa ebeveynlerin en büyük hatası.

İlk yıl bebekler ve aile için uyku açısından en önemli dönem. Uyku düzeni kurulamadığında sancısı yıllar boyu çekiliyor. Ebeveynlerin en büyük çelişkisi ise bebeğin uykusunu kaçırdıktan sonra "Neden uyumuyor?" diye şikâyet etmek.

Bebeklerin uyku problemleri, aileleri tedirgin ve rahatsız eden durumların başında geliyor. Gece uykusundan sık uyanan, uykuya dalmakta güçlük çeken bebekler, anne-babalarını endişeye sevk ediyor. Bundan dolayı bebeğin sağlıklı bir uyku düzenine kavuşabilmesi için uyku düzeninin iyi bilinmesi gerekiyor. Doktorlar, uyku düzenine alışabilmek için de birinci aydan itibaren bebeğe çeşitli uygulamalar yapılmasını tavsiye ediyor. Gece uyku vakti geldiğinde odanın ışıklarını kapatmak, ona alçak sesle ninni söylemek, ortamdaki sesleri azaltmak, uyumadan önce ılık banyo yaptırmak ve banyodan sonra masaj yapmak bu düzeni sağlamaya yardımcı olabilir. Ethica İncirli Hastanesi Çocuk Hastalıkları Doktoru Mehmet Çelik'e göre, bu dönemde bebeğe kendi kendine uyuma şansı tanınmalı. Uykusunda her ağladığında kucağa alınıp sallanmamalı.

Bebeklerin oldukça karanlık ve sessiz bir ortamdan sonra bu dünyaya geldiğini anlatan Dr. Mehmet Çelik, "Bundan dolayı uyku düzenlerini bize göre değil, kendilerine göre devam ettirirler. İlk haftalarda bir bebek ortalama 18-20 saat civarında uyuyabilir. Bu uykuların süresi de genellikle 2-3 saati geçmez. Uykular geceleri daha az, gündüzleri daha sık olabilir.'' dedi. Bu şekildeki uyku düzensizliğinin uyumama olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, bebeklerin gece ile gündüz ayrımını yapamadıklarını hatırlattı. Fakat doktorlar 'Bebeğiniz yine de uyumayıp, huzursuz olduğunda mutlaka altının ıslak veya kirli olup olmadığı kontrol edilmeli.' hatırlatmasında bulunuyor. Öte yandan bebeklerin uyku düzenine fiziksel ortam da etki ediyor. Dr. Çelik, "Bebek 22 derecede seyreden bir odada uyumalı ve çok kalın giydirilip huzursuz edilmemelidir.'' diyor.

Bebekler 3-6 aylık döneme geldiğinde uyku süreleri yavaş yavaş kısalıyor. Önceleri 20 saat olan uyku düzeni, yeni dönemde gece on, gündüz beş saate düşüyor. Anne ve babaların bu dönemde, bebeklerinin gündüz uyumalarının azaltılmasına yardımcı olacak düzenlemeler yapması gerekiyor. Bebek için gün içinde çok sessiz karanlık ortamlar oluşturulmaması, perdelerin kapatılmaması bu düzenlemelerden birkaçı. Dr. Mehmet Çelik'e göre, temel nokta bebeğin gündüz ile gece farkını öğrenmesini sağlamak ve yavaş yavaş uyku saatlerini planlayabilmek.

Bebeklerin saat 20.00-20.30 gibi uykuya geçmesi, çok hareketli görünse de yatırılması gerekiyor. Gündüz uykuları da belli saatlerde planlanmalı ve değişmemeli. Gece ağlamalarında odasının ışığı yakılmamalı, ayrıca hemen kucağa alınmamalı. Aksi takdirde bebek buna alışacak ve her ağladığında aynı tepkiyi bekleyecektir.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber