22 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 22 Ocak 2008 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-MECLİS'TE GRUPLAR TOPLANIYOR

-Meclis'te, parti grup toplantıları yapılıyor. Sırasıyla, MHP, AKP, DTP ve CHP gurupları toplanacak. Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, son siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

(Saat:10.30/11.15/12.30/13.30)

-AKP MYK TOPLANIYOR

-AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı, parti genel merkezinde yapılıyor. Toplantıda, türban, 301. madde ve yeni anayasa çalışmalarının ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor.

-GÜL'ÜN KABULLERİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Gencay Gürsoy'dan oluşan heyeti, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ve Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu'nu Çankaya Köşkü'nde ayrı ayrı kabul edecek. (Saat:14.30/15.00/15.30/16.30)

-SUDAN CUMHURBAŞKANI EL BEŞİR TÜRK-SUDAN İŞADAMLARI TOPLANTISINA KATILIYOR

-Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Ahmed El Beşir, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Türk-Sudan İşadamları Toplantısı'na katılacak. Türk-Sudan İş Konseyi'nin kuruluş anlaşmasının da imzalanacağı toplantıda El Beşir Sudan'daki yatırım olanakları hakkında bilgi verecek. (Saat:13.45)

-YUNAN BÜYÜKELÇİ BAŞBAKANLIK'TA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Büyükelçisi Fotoios Jean Xydas'ı Başbakanlık Merkez Bina'da kabul edecek. (Saat:16.00)

-ERDOĞAN RAHMİ KOÇ'U KABUL EDECEK

-Başbakan Erdoğan, Rahmi Koç'u kabul edecek. (Saat:14.30)

-UYUM YASALARI GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

-Meclis Genel Kurulu'nda, Temel Ceza Kanunlarına uyu öngörülen 170 özel kanunun görüşmelerine devam edilecek. (Saat:14.00)

-HÜSEYİN ÇELİK ?FIAT TEKNİK ÖĞRETİM PROGRAMI?NDA

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç 10 şehirde 11 meslek lisesinde hayata geçecek olan ?FIAT Teknik Öğretim Programı?nın tanıtım toplantısında bir araya gelecek. (Saat:11.00)

-2007 TURİST SAYISI AÇIKLANIYOR

-TÜİK, 2007 yılında giriş çıkış yapan ziyaretçi sayılarını açıklayacak. (Saat:10.00)

-BAKAN ŞİMŞEK: HİBELERİN BELEDİYELERE DAĞILIMINDA PARTİZANLIK YOK

-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı kaynaklı hibelerin belediyelere dağılımında partizanlık yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, sisteminin hak edişlere bağlandığını ve proje aşamalarına göre hibe dilimlerinin kullanımının gerçekleştirildiğini bildirdi.

-Şimşek, CHP'li Topuz'un soru önergesini Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan cevap metni ile yanıtladı. Hazine'nin cevap metninde Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, "Kırklareli Milletvekili" olarak geçti.

-DSP'Lİ İÇLİ: ?AKP AYIPLARINI TÜRBANLA ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR?

-DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, AKP'nin ekonomik ve sosyal alanda yaşanan sıkıntıların üstünü örtmek amacıyla ?yapay bir türban? tartışması başlattığını ileri sürdü. Türkiye'nin ?dokuz şiddetinde bir ekonomik kriz tehlikesiyle? karşı karşıya olduğunu ileri süren İçli, Türkiye'de adı konulmamış olsa da ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını söyledi. İçli, ?AKP ayıplarını din duygularıyla ve türban meselesini kaşıyarak örtmeye kalkarsa büyük sıkıntı çeker. Geçmişte dini istismar ederek oy alan partilere özenmek hiçbir siyasi partiye yarar sağlamaz, aksine zarar getirir? dedi.

-İSPANYA ?ULLA? TEBLİGATLARINI BİLE ALMIYOR

-Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine verdiği yanıt, 2004 yılında İskenderun Körfezi'nde batan ve zehirli atık taşıdığı iddia edilen denizin 40 metre derinliğindeki ?M/Y Ulla? gemisi konusunda İspanya'nın ?duyarsızlığı?nı ortaya koydu.

-Bakan Eroğlu, hazırlanan 2006 tarihli raporda, gemideki atığın tehlikesiz olduğunun belirtildiğini kaydederek ?İspanyol yetkililer, operasyonun tamamlandığını, bundan sonra taraflarınca yapılacak bir şey kalmadığını bildirmişler, bakanlığımız ise atık tehlikesiz bile olsa tamamının çıkarılmasını istemiştir. Tutumumuz Dışişleri Bakanlığı uhdesinde İspanya hükümetine yazılı olarak bildirilmiş ancak bugüne kadar bir cevap alınamamıştır? dedi. Bakan Eroğlu, açılan davaların tebligatlarının da birçok kez Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilgili La Farge ve Dragos firmaları ile İspanya hükümetine gönderildiğini ancak tebligatların yapılamaması nedeniyle mahkemenin esasa geçemediğini kaydetti.

-DAVOS'TA TARTIŞILACAK RAPOR: TÜRKİYE İSLAM-BATI DİYALOGUNDA İRAN'DAN GERİ

-Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlatılan ve Davos'ta tartışılacak olan ?İslam ve Batı: Diyalogun Durumu 2008? raporu açıklandı. Raporda Türkiye'nin sonlarda ve İran'ın gerisinde olduğu bir de diyalog endeksi yer aldı.

-Davos Raporu'nda Fethullah Gülen örneği: ?Türk Diaspora grupları sadece Türkiye'ye değil, örneğin Orta Asya ülkelerine de hizmet eden köklü ve büyüyen programlara sahiptir. Türkiye kökenli Fethullah Gülen hareketi, okul ağını önemli ölçüde büyütmüş ve şu anda 100 kadar ülkede çalışmaktadır.?

-Rapora kaynaklık eden çalışmalardan ankete verilen yanıtlara göre Türklerin yüzde 13'ü El Kaide'yi destekliyor, rakam Mısır'da yüzde 22 düzeyinde.

-Rapordan özetle, ?Dünyada nüfusun çoğunluğu Batı ve Müslüman dünya arasındaki şiddet içeren çatışmadan sakınılabileceğine inanıyor, fakat aynı zamanda ilişkilerin durumu konusunda büyük bir kötümserlik de paylaşılıyor? sonucu çıkarıldı.

-ÜNİVESİTELER ARASI KURUL TOPLANIYOR-

-Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Perşembe günü Ankara Üniversitesi'nde toplanıyor. Kurul, YÖK üyeliği için bir isim seçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunacak.

-MEB 18 MİLYON ?YENİ? KARNE BASTI

-Cuma günü sona eren birinci dönem nedeniyle 15 milyon öğrenciyi karne heyecanı sararken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kendi baskı tesislerinde 18 milyon karne basarak tüm okullara gönderdi. MEB, karnelerin basımı kendi tesislerinde yaparak üretim maliyetlerin kısarken, okullarda karne parası istenmesinin de önüne geçmeyi amaçladı.

-Yeni karnelerde 100'lük puan sistemi uygulamaya konulurken, bir çok ilki de içinde barındırıyor.

-OCAK AYINDA YAPILAN ÖĞRETMEN ATAMALARI MECLİSTE

-CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 18 Aralık 2007'de atanan sözleşmeli öğretmenlerden ?göreve başlamayanların' yerine; 2 Ocak 2008 tarihinde kaç öğretmen atandığını sordu.

-"SICAK PARA KAÇARSA" KORKUSU

-Küresel finans sisteminde ABD'de geri dönmeyen mortgage kredileri sorununun yol açtığı gerginlik, Türkiye'de büyük bölümü Borsa'da olmak üzere 100 milyar doların üstündeki sıcak paranın ?kaçma? riskini gündeme getirdi.

-Karamsar senaryoya göre, 2001 krizinde olduğu gibi kısa sürede ve yüklü miktarda yaşanacak bir sermaye çıkışının Borsa'da çöküş, DİBS faizlerinin hızla yükselmesi ve devalüasyonu beraberinde getireceği, bilançoları bozulan şirketlerin iflası ile binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açabileceği belirtiliyor.

-Yabancıların ?sıcak para? olarak adlandırılan Türkiye'deki portföy yatırımlarında en büyük bölümü oluşturan İMKB'deki hisse senedi portföyü 2007 sonundaki 70 milyar dolarlık düzeyinden 21 Ocak itibariyle 57 milyar dolar dolayına geriledi. Ocak ayının ilk 21 gününde Borsa endeksi yüzde 18 gerilerken, çıkışlara bağlı olarak dolar kuru yüzde 3.8 arttı.

-ALMAN ORDUSU TÜRKİYE'DE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TEST EDİYOR

-Alman Büyükelçiliği Sözcüsü Klemens Semtner, Skyshield hava savunma sistemine dayalı yakın menzilli bir savunma sistemini halen Türkiye'deki bir atış deneme sahasında test ettiklerini belirtti. Semtner, söz konusu sahanın ?Gerekli güvenlik parametreleri ve yerel koşullar" nedeniyle seçildiğini söyledi.

-ŞANLIURFA HİLTON'UN TEMELİ ATILIYOR

-Mekke, Medine ve Kudüs'ten en önemli inaç merkezlerinden biri olan Şanlıurfa'da kurulacak Hilton Oteli'nin inşaatının bu yıl içinde başlanacak. İnşaatın, 2009 yılına ise bitirilmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber