'Karnedeki kırık not velinin ilgisinin göstergesi'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 22:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İlköğretimde milyonlarca öğrencinin dört gözle beklediği yarıl yıl tatili önümüzdeki Cuma günü başlıyor. Uzmanlar, öğrencilerin sevincinin hüzne dönüşmemesi konusunda velileri uyardı. Uzmanlar; "Karne günü hesaplaşma günü değildir. Veliler, bu günü duygusal tehdit, şantaj ve cezalandırma günü olarak görmemeli. 'Biz senin için neler yapıyoruz, çok tembelsin' gibi söylemler ne yazık ki işe yaramıyor" uyarısında bulunuyor.

Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, ıÜünasihat vermenin, sürekli eleştiride bulunmanın bir fayda getirmediğini, çocuğa kendini değerlendirmesini sağlayacak soruların yöneltilmesinin doğru bir yaklaşım şekli olduğunu söyledi. Türkoğlu; "Karneden yola çıkarak çocuğun kimliğine eleştiride bulunursanız, çocuğun sağlıklı bir kimlik geliştirmesini engellersiniz. Başarılı bir karne başarılı bir hayatın temeli değildir. Başarılı insanlar kendilerine inanırlar, çözümlerini kendileri yaratırlar, seçenekleri olduğunu bilirler ve başarıya ulaşacaklarından emindirler. Karnedeki başarı veya başarısızlık velinin ürünüdür. Çünkü biz eğitimciler olarak en çok velilerin çocuklarıyla yeterince ilgilenmemesinden şikayetçi oluyoruz. Karne aslında çocuğun değil velinin başarısı veya başarısızlığının göstergesidir. Öğrenciler bir iki kırık notla, onların huzurlarına gelmiş olabilirler. Böylesi bir durumda öğrenciler yargılanmayı değil, anne babalarından destek ve anlayış bekliyorlar. Anne babalar öğrencinin hangi noktada eksiği varsa, 'ne yapabilirizi'n muhasebesini yapmalılar. Çocuklarına sahip çıkmalılar" dedi.

POTANSİYELİNDEN FAZLA BAŞARI BEKLENİLMEMELİ

Özel Hayat Hastanesi'nden Psikolog Filiz Yakma ise, karnelerin ara bir değerlendirme olduğunu, yarıyıl tatilinde alınacak karnelerin iyi analiz edilmesi gerektiğini daydetti. Psikolog Yakma; "Cuma günü verilecek karne aynı zamanda ailenin de karnesidir. Burada suçlu aramamak lazım. Eğer karnede kırık varsa ikinci etap öncesi iyi bir iletişim kurulmalı veli-öğrenci işbirliği ile bu kırıklar telefi edilebilir. ama telagi eilemeyen sonuçlardan kaçınmamız lazım. Çocuğun başarılı olması için katkı sağlamak lazım. En önemli konu da çocuğun potansiyelinin üzerinde bir başarı beklememek lazım. Veli o yönde bir beklentiye girdiği zaman karne döneminde isteilmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor. Öncelikle çocuğun öz güveninin sağlanılmalsı gerekiyor" diye konuştu.

Bursa genelinde 434 bin ilk ve ortaöğrenim öğrencisinin karne alacağını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Necmetti Esen de, öğrenciler açısından önemli olan karne gününde en büyük görevin velilere düştüğünü, annelerin çocuklarına iyi birer abla, babaların ise iyi birer ağabey gibi yaklaşması gerektiğine dikkati çekti. Esen şunları söyledi: "Hataları gösterilmeli, ancak sağduyu elden bırakılmamalı. Bu çocukta olumlu motivasyon sağlar. Kendini sorgular ve ikinci dönem daha başarılı olabilmek için gayret sarf eder. Kısacası, velilerin olumlu yaklaşımı başarıyı da beraberinde getirir. Aksi takdirde çocuk hayattan soğur, tamir edilemez durumlar ortaya çıkabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber