Sigara yasağına öncülük eden vekil, kanun yürürlüğe girmeden tiryakiliği bıraktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Agâh Kafkas, 32 yıldır tiryakisi olduğu sigarayı bıraktı. Sigara içme yasağını genişleten kanunun çıkmasına öncülük eden Kafkas, yasaya önce kendisi uydu.

Tiryakilerin tepkisini toplayan, sigara karşıtlarını ise sevindiren '5727 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişlik Yapılması Hakkında Kanun' önceki gün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kapalı alanlarda sigara içilmesini engelleyen ve 4 ay sonra yürürlüğe girecek olan yasa, tiryakilikten kurtulmak isteyenler için fırsat olmaya başladı. Kanun yürürlüğe girmeden bir çok kullanıcı sigarayı bırakmaya başladı. Özellikle milletvekilleri sigaraya 'dur' demeye başladı. Onlardan biri de AK Parti Çorum Milletvekili Agâh Kafkas.

Sigara yasağının çıkmasına öncülük eden Kafkas, 32 yıllık sigara tiryakiliğine 2 hafta önce son verdi. Günde 2 pakete yakın sigara tüketen Kafkas, şimdilerde dumansız bir hayata alışmaya çalışıyor. Eski bir tiryaki olmasına rağmen sigara yasağını destekleyen Kafkas, TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili olarak yasa tasarısının hazırlanmasında görev aldığını söyledi. Kafkas, şöyle dedi:

"Yasa onaylanmadan sigarayı bırakma kararı almıştım. Sigaraya karşı direnme hakkını kullanıyorum. 10 yıl önce bir kez daha sigarayı bırakma kararı almıştım. Ancak dost ve arkadaşlarımızın ikramları sigaraya tekrar başlamama neden olmuştu."

Çağdaş dünya normlarını yakalamak ve halkın sağlığını korumak için yasağın doğru olduğunu savunan Agâh Kafkas, Avrupa ve ABD'de sigara yasağının yıllardır başarı ile uygulandığını söyledi. Kafkas, yurt dışındaki sigara yasağı hakkındaki anısını ise şöyle anlattı:

"Bir seyahat nedeniyle ABD'de 10 gün kaldım. Sigara içme oranım dörtte bire düştü. Çünkü sigara içecek zemin ve ortamı bulamadım. Demek ki insanların hoşuna gitmese bile toplumsal kurallar alışkanlıkları değiştirmeye katkı sağlıyor, sigara yasağını teşvik ediyor."

Türkiye'de dünyadaki uygulamalara benzer çağdaş bir yasa çıkarıldığını ifade eden Kafkas, "Dostlar, sevenler sigaradan kurtulmak için direnme haklarını benim gibi kullansınlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber