Öğretmenlere zorunlu mesai ücretine yargı yolu

Haber Giriş : 23 Ocak 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), hafta sonlarında ?zorunlu' kurslara katılan öğretmenlere mesai ücreti ödenmemesi konusunu yargıya taşıdı.

Eğitim-İş Sendikası ?katılınması zorunlu kılınan ve resmi görev saatleri dışında yapılan? İntel öğretmen programı kursuna, öğretmenlerin katılmasına karşın mesai ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle dava açtı. Söz konusu diğer davalara emsal teşkil etmesi amacıyla Eğitim İş tarafından açılan davada, Eğitim-İş üyesi Veli Demir'in, Konya Nesrin ve Ayşegül Kardeşler İlköğretim Okulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken, Konya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı ile görev yaptığı okulda ?354 nolu Intel Öğretmen Program Kursu?na zorunlu katıldığı kaydedildi.

-ÖĞRETMENLER ZORUNLU KURSİYER OLDU-

Gerekçede, ?Selçuklu Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gönderdiği bir yazı ile ?Intel Öğretmen Program Kursu?na katılacak olan kursiyerlerin listesi verilmiş ve kursiyerlerin belirtilen tarihte kurs merkezinde hazır bulunmalarının sağlanması gerektiği bildirilmiştir? denildi. Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan ?Görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yerini getirmiş sayılırlar? ibaresi ile Konya Selçuklu Kaymakamlığı'nın 20 Kasım 2007 tarih ve 26458 sayılı işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açtı.

-?ÖĞRETMENİN EMEĞİ KARŞILIKSIZ BIRAKILIYOR?-

Eğitim-İş dava gerekçesinde söz konusu kararların, ?Dava konusu işle ve bu işleme dayanak oluşturan düzenleme hükmü anayasanın 18. maddesinde düzenlenen angarya yasağına aykırı? olduğunu bildirirken, bu nedenle iptal edilmelerinin gerektiği kaydedildi. Dava gerekçesinde, hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonunda yapılan kursa öğretmenlerin kursiyer olarak katılmakla yükümlü tutulduğu bildirilirken, ?Söz konusu kurstan beklenen yarar; öğretmenleri belli konularda yetiştirmek ve böylece idarenin, eğitim öğretimin daha kaliteli hale getirilmesi amacını gerçekleştirmektir Ancak davalı idare bir taraftan eğitimdeki kaliteyi arttırmak için öğretmenlerden faydalanırken ve bu nedenle onları külfet altına sokarken diğer yandan öğretmenin emeğini karşılıksız bırakmak için bir takım haksız, kabul edilemez uygulamalara girişmiştir? ifadesine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber