Bakan'dan YÖK'e 'işsiz bırakan bölüme öğrenci almayın' mektubu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiğdem TOKER

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a mektup göndererek, 2.5 milyon yasal işsizin bulunduğu Türkiye'de yüksek öğrenimin yeniden planlanması gerektiğini bildirdi.

Çağlayan, mezunu iş bulamayan bölümlere yeni öğrenci alınmamasını, eğitimin ekonominin ihtiyaçlarına göre 'arz ve talebi çakıştıracak' şekilde yapılandırılmasını istedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a bir mektup göndererek, işsizlik sorununun çözümü için, yüksek öğrenimde ekonominin ihtiyaçları gözetilerek yeni bir insan gücü planlaması yapılması gerektiğini bildirdi. Çağlayan, 6 sayfadan oluşan mektubunda, "bir türlü yüzde 9'un altına düşürülemeyerek kronikleşen" işsizlik sorununa çözüm bulunamadığı için üyesi olduğu hükümetin eleştirildiğini vurguladı. Çağlayan, YÖK Başkanı'na; iş bulamayan bölümlerin artık öğrenci almaması, sanayi ve hizmetler sektörü ile bölgesel gereksinimlerin nün ihtiyaç duyduğu alanlarda işgücü yetiştirecek bölümler açılması önerilerini getirdi. "İstihdam" mektubunda, Çağlayan'ın öne çıkan değerlendirme ve önerileri özetle şöyle:

İŞSİZLİK VAHİM BİR SORUN: 2000'de yüzde 6.5 olan işsizlik oranı, 2001 kriziyle yüzde 8.4'e yükseldi. 2003'de yüzde 10.5'e çıktı. Ekonomide sağlanan yüksek büyümeye rağmen, işsizlikte yeterli düşüş sağlanamadı. İşsizlik oranı, yüzde 9'un altına bir türlü indirilemedi. 2007 Ekim döneminde işsizlik oranı yüzde 9.7, işsiz sayısı ise 2 milyon 458 bin kişi olarak belirlendi. Bu veriler işsizliğin hálá vahim bir sorun teşkil ettiğini gösteriyor.

ÇÜNKÜ PLANLAMA YANLIŞ: Türkiye'de yüksek öğretimin yanlış planlanması nedeniyle üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı yüzde 10.2 gibi normal işsizlik oranından daha yüksek bir oran. Türkiye, bu oranla, dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor.

İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI: Türkiye'de işsizliğin azaltılabilmesi için, öncelikle bir insan gücü planlamasının yapılması gerekiyor. Mesleki ve teknik eğitim yaygınlaştırılmalı ve nitelikli işgücü yetiştirilmesine ağırlık verilmeli. Türk eğitim sistemi, nicelik ve nitelik itibariyle ekonominin ve çağın gereksinimlerine uygun yoğun bir mesleki ve teknik eğitimi verecek bir şekilde yeniden yapılandırılmalı.

İHTİYAÇ DUYULAN ALANLAR: Yapılacak reform kapsamında, mezunları iş bulmakta zorluk çeken bölümlerin üniversitelerde artık açılmaması ve bu bölümlere alınan öğrenci sayısının giderek düşürülmesi yoluna gidilmeli. Buna karşılık, sanayi ve hizmetler sektörü başta olmak üzere ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda istenilen niteliklerde işgücü yetiştirecek bölümler açılmalı.

ARZ VE TALEP ÇAKIŞMIYOR: Ancak işsizliği sadece rakamlara bakarak işsizliği değerlendirme gerçekçi değil. Çünkü, Türk işgücü piyasasında hem arz, hem de talep yönünden kaynaklanan sorunlar ve katılıklar sözkonusu. Artık kronik hale gelen işsizliğin önemli bir nedeninin istihdamda arz ile talebin çakıştırılamaması olduğu söylenebilir.

Binlerce meslek lisesi var ama tornacı yok

ZAFER Çağlayan, eleman arayan onbinlerce işletmeye karşın 2 milyon 458 bin kişinin işsiz olduğuna dikkat çekerek, sorunun kaynağının sadece talep yönünde değil aynı zamanda arz yönünde aranması gerektiğini vurguladı. Eğitim sisteminin, "sanayi ile hizmetler sektörünün ihtiyaç duyduğu, yeni teknolojilere uyumlu nitelikten uzak" bir görüntü verdiğini belirten Çağlayan, "Binlerce meslek ve teknik liseye ve yüzlerce meslek yüksek okuluna rağmen, işletmelerin hala tesviye, torna, kaynakçılık vb elemanı bulmakta zorlanmalarını başka türlü izah mümkün değil" dedi. Bunun için bölge ihtiyaçlarının dikkate alınmasını isteyen Çağlayan, mektubunda şöyle dedi: "Meslek yüksek okullarında hangi bölümlerin açılacağı, bulunulan ilin/bölgenin ihtiyaçları dikkate alınarak, hatta o il/ilçede kurulu organize sanayi bölgelerinin yönetimleri veya bu bölgelerdeki işyerleriyle görüşülerek belirlenmeli. Bu okulların verdiği eğitim, ekonominin ihtiyaç duyduğu vasıflarda işgücü yetiştirmeye yönelik olmalıdır. Benzeri bir reform, meslek ve teknik liseler için de yapılmalı."

35 fasılın 21'i bizde İngilizce bilen elemanım yok

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan dün bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle biraraya geldiği sohbet toplantısında, kamuda dil bilen personel azlığından yakındı. Çağlayan, AB müktesebatına uyum için gerekli 35 Fasıl'ın 21'inin kendi bakanlığını ilgilendirdiğini açıkladı. Sanayi Bakanı, bu kadar zorlu bir göreve karşın, toplam sayısı 3 bin 500 olan bakanlık personeli arasında, müzakereleri yürütecek düzeyde İngilizce bilen eleman bulunmadığını söyledi.

Kamu hálá cazip diplomalı işsizlik artıyor

BAKAN Zafer Çağlayan mektubunda, piyasa ekonomilerinin varolduğu ülkelerde mesleki eğitimin, "ara eleman" ihtiyacını çözmek için yaygınlaştırılması ve özendirilmesi gerektiğini vurgularken, "Ancak kamu sektöründe istihdam edilebilme beklentisi ve sosyal güvenlik sisteminin kamuda daha iyi işlemesinin sağladığı özendirici durum, bizim gibi ülkelerde 'nitelikli mesleki eğitimden' daha çok 'üniversite eğitimi'i zorunlu kılıyor" dedi. "Bu nedenle işgücü piyasasına arz olunan işgücü sahibinin öncelikli hedefi 'dört yıllık bir diploma' sahibi olmak" diyen Çağlayan, "Diploma, kişilerin istihdam olması için gerek ve yeter şart olarak mülahaza ediliyor ve bu durum bir taraftan 'diplomalı işgücü' sayısını artırırken bir taraftan da 'diplomalı işsiz' sayısını artırıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber