AÖF, Avrupalı gardiyanlara Türkçe öğretecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi'nin koordinatörlüğündeki 'Açık ve Uzaktan Öğretim Yoluyla Avrupa Ceza İnfaz Kurumlarında Dil Engelinin Ortadan Kaldırılması' konulu projenin çalışmaları başladı. Proje kapsamında, Avrupalı gardiyanlara, harici ülkelerin cezaevlerindeki Türk mahkumlarla iletişimi iyi sağlayabilmeleri için Türkçe öğretilmesi kararlaştırıldı.

Projenin ilk koordinasyon toplantısı Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Koordinasyon toplantısına Belçika ve Polonya'dan 1'er, Almanya'dan 2, Yunanistan, Rusya ve Türkiye'den AÜ ve Yaşar Üniversitesi'nden 1'er olmak üzere, ilgili paydaş üniversitelerin temsilcileri katıldı. Toplantıda, proje çalışanlarının Avrupa hapishanelerindeki mahkumların dil problemleri üzerine yaptığı çalışma ele alındı.

Yapılan araştırmada, Avrupa hapishanelerinde en fazla Türklerin, Rusların, Yunanların, İspanyolların ve İtalyanların bulunduğu tespit edildi. Araştırmada, söz konusu toplumların, diğer toplumlarla sosyal ve kültürel bir uzlaşı problemleri olduğu, o nedenle hapishaneye girdiklerinde rehabilite olmadan hapishaneden çıktıkları için o problemlerinin devam ettiği belirlendi. Bu mahkumların dışarıda öğrenemedikleri dili, hapishanede öğretmenin problemi çözmediğinin tespit edildiği araştırmada, hedefleri belirlenen projeyle, mahkumlara rehabilitasyon hizmetini veren hapishane görevlilerine, gardiyana, kütüphane görevlisine ve psikologa mahkumların dillerinin öğretilmesine karar verildi.

Buna göre, araştırmaların ardından proje ekibince, 2 yılda Türkçe, olmak üzere 5 dilde başlangıç düzeyinde kurs dokümanı geliştirilecek.

Daha sonra, bu kurs dokümanlarıyla Avrupa'nın belirlenmiş hapishanelerindeki görevlilerine mahkumlarla daha iyi iletişim sağlayabilmeleri için dil eğitimi verilecek. Bu çerçevede, Avrupa hapishanelerindeki özellikle mahkumlarla daha yakın olan gardiyanlara başta Türkçe, Lehçe, Rusça, Yunanca, İspanyolca ve İtalyanca öğretilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber