Müsteşar Gümrükçüoğlu: Hekimlerin tüm gün çalışması şart

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasal düzenleme için teknik çalışmaların devam ettiğini, yasa taslağının henüz son şeklini almadığını söyledi. Gümrükçüoğlu, "Bu kararlılıktan geriye dönüş yok, hekimlerin tüm gün çalışması şart" dedi.

Gümrükçüoğlu, taslağın bu yasama yılı içinde kanunlaşmasını düşündüklerini söyledi. Yapılacak yasal düzenleme ile muayenehanelerin, özel merkezlerin ve özel hastanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirten Gümrükçüoğlu, "Hekimlerimize bir seçenek sunulmaktadır. Hekimler, Türkiye'de sağlık sunumunda ya kamuda tam zamanlı çalışmayı ya da yine tam zamanlı özel hastanelerde, muayenehanelerinde ya da dal merkezlerinde çalışmayı tercih edeceklerdir" diye konuştu.

"Türkiye'de sağlık sunumunun, modern tıbbın, teknolojinin geldiği noktalarda sunum şekline çevrilmek istenmesi" gerekçesiyle böyle bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, "Bir hastanenin kurumsallaşması ve müesseseleşmesi için 24 saat kesintisiz sahiplenilmesi gerekmektedir. O kurumun sağlık sunumunun daha iyiye, daha tıbbi ve eksiksiz hale getirilmesi için hekimlerin tam gün çalışması şarttır. Bunun için de hekimlerin, çalıştıkları müesseseye sarılmaları, tüm zamanlarını o müesseseye ayırmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Gümrükçüoğlu, şu anda tam zamanlı olanak çalışan hekim sayısının yüzde 70'lere ulaştığını, kamuda çalışan 24 bin 500 uzman hekimin hemen hemen 15 binin tüm gün çalıştığını söyleyerek, "Bu da taslağı desteklemektedir" diye konuştu.

Yasal düzenleme ile hekimlerin ikinci bir yerde çalışmasının kesinlikle söz konusu olmadığının altını çizen Gümrükçüoğlu, "Saat 17.00'den sonra da çalışmak isteyen hekimler, çalıştıkları kurumda hizmet üretmeye devam edebilirler. Bu kararlılıktan geriye dönüş yok" dedi.

Yasal düzenleme ile hekimlerin maddi olarak eksikliklerinin giderilmeye çalışılacağını belirten Gümrükçüoğlu, "Hekimlerimizin, tam günü tercih etmeleri halinde özlük hakları ve emekliliğe yansıyacak olan gelir artışı, ülke olanakları ve Maliye Bakanlığının belirlediği olanaklar çerçevesinde iyileştirilmeye çalışılacak" dedi.

Gümrükçüoğlu, tam zamanlı olarak çalışan bir uzman hekimin, döner sermaye dahil ortalama 4 bin-7 bin YTL arasında gelir elde ettiğini bildirdi.

Gümrükçüoğlu, kamu hastanesinde çalışmayan ve muayenehane işleten, cerrahi branşlarda görev yapan hekimlerin, ikinci bir yerde çalışmamaları durumunda ameliyat yapmak için özel hastaneyi tercih edebileceklerini söyledi. Gümrükçüoğlu, "O zaman, orada hem muayenesini hem ameliyatlarını yapabilir. Ancak muayenehanesi olan hekimlerin, hem muayene hem de ameliyatlarını özel tıp merkezi ya da özel hastanede yapabilmesinin teknik detayı üzerinde çalışılmaktadır" dedi.

Gümrükçüoğlu, taslakta, hekimlere nerede görev yapacaklarına karar vermeleri konusunda süre tanınmasına ilişkin kesin bir öngörü bulunmadığını bildirerek, geçiş süresi için makul bir zamanın kararlaştırılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber