Talim Terbiyeden öğretmen/branş dersliğine ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 00:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

SAYI : B.08.TTK.0.01.01.01 15.02.2008*001514

KONU: Öğretmen/Branş Dersliği Uygulaması

DOSYA

İlgi: 17.08.2006 tarih ve 8738 sayılı yazı.

Son yıllarda eğitimde yapılan iyileştirme ve geliştirme çalışmaları eğitimin niteliğini artırmaya yönelik çabalardır. Bakanlığımızca geliştirilen öğretim programları ve öğrenci merkezli eğitim uygulama modeli ile eğitim sürecine yeni mekânlar ve zamanlar da girmiştir. Öğrenci merkezli yeni eğitim modeli; öğretmen/branş dersliği gibi okul içi, müze/tabiat ve kültür varlıkları ve öğretim süreçlerinde gazete kupürlerinden yararlanılması gibi okul dışı yeni eğitim ortamları ve uygulamalarından yararlanılmasını gündeme getirmiştir.

İlk ve orta öğretim kurumlarımızda günümüzde geçerli olan ortam düzenlemesinde, öğrenciler sınıf ve şubelere ayrılmakta ve her dersin öğretmeni bu sınıf ve şubelerde ders dağıtım çizelgesine uygun olarak eğitim ve öğretimi sürdürmektedir. Yani her dersin öğretmeni ders sırası kendine geldiğinde sınıfta yerini almaktadır. Bu durumda sınıflarda (yönetmeliklere göre) masa, sıra, dolap, askı, harita, tahta vb. araç gereç standart olarak bulunmakta bunların dışında derslerin işlenişinde kullanılacak ders araç gereçleri, donatım malzemeleri sınıflarımızda yer almamaktadır.

Talim ve Terbiye Kurulunun ilgi yazısı ile okul öncesi eğitim kurumları ile birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulları hariç olmak üzere örgün eğitim yapan okullarda fizikî kapasite ve öğretmen imkânları dâhilinde Öğretmen/Branş Dersliği (matematik, fizik, kimya, biyoloji, fen ve teknoloji, edebiyat, yabancı dil, sosyal bilgiler, coğrafya, tarih dersliği vb.) uygulamasına geçilmesi istenmişti. Aynı yazıda öğretmen/branş dersliği uygulamasına ilk defa geçecek okullarda uygulamanın bir iki ders ile sınırlı tutulması ve uygulamanın başarılı bulunması hâlinde ise yaygınlaştırılması belirtilmişti.

İlgi yazının okul müdürlüklerine gönderilmesini müteakip sözü edilen şartları taşıyan okullar uygulamaya başlamış ve sonuçlarından Başkanlığımızı bilgilendirmişlerdir. Yapılan bilgilendirmelerin incelenmesinde aşağıdaki sonuçların alındığı görülmüştür:

Branş dersliklerinde öğrencilerin araç ve gereç kullanma yoluyla sistemli düşünmesi, çalışma alışkanlığının kazandırılması, hayal ve yaratıcılık gücünün artırılması sağlanmıştır. Dersliklerde o branşa ait kitap, doküman, araç gereç, televizyon ve VCD bulunduğu için öğrencilerin el becerileri ile hayal güçleri birleştirilerek çok yönlü gelişme elde edilmiştir.

Uygulama sayesinde öğrenci bilgiyi bekleyen değil talep eden konuma geçmiştir. Öğrenciler bu amaçla düzenlenen dersliklerde geçici bir süre bulundukları için şiddeti tetikleyecek ortam bu sayede kaybolmuştur.

Her sınıfa ait etkinliklerin aynı ortamda bulunması öğrencilerin yaratıcılık ve rekabet duygularını geliştirmiştir. Öğrencilerin bütün çalışmaları derslikte durduğu için yan öğrenmeler meydana gelmiştir. Üst sınıflar alt sınıflara rehberlik etmeye başlamış, alt sınıfların başarısı da üst sınıfları harekete geçirmiştir.

İngilizce sınıfında kelimeler her zaman sınıf duvarlarında asılı olduğundan her ders aynı işlemi tekrarlamayarak zaman kazanmıştır.

Uygulamayla birlikte bir veya birden fazla derslik boşa çıktığı için sınıf mevcutları azalmış ve daha uygun sınıf ortamı sağlanmıştır.

Yapılan sınavlarda öğrencilerin başarılarının arttığı gözlenmiştir.

Öğretmenlerimiz daha huzurlu ve gürültüsüz bir ortamda ders işleme imkânı yakalamıştır.

Velilerden olumlu tepkiler alınmıştır.

Yukarıdaki sonuçlar ışığında elde edilen başarılı eğitim ortamının bütün okullarımızda elde edilmesi ve çıktılarından tüm öğrencilerimizin yararlanması, eğitimde arzu ettiğimiz düzeyin yakalanması açısından son derece önemlidir.

İlgi yazının gönderilmesinden bugüne değin öğretmen imkânından okulun fizikî donanımına kadar uygulamayı mümkün kılacak ve kolaylaştıracak değişkenlerde olumlu gelişmeler kaydetmiş okullarımızın da uygulamaya bir an önce geçmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin teminine yönelik önemli bir mesafe olacaktır. Bu doğrultuda okul öncesi eğitim kurumları ile birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulları hariç olmak üzere örgün eğitim yapan okullarda fizikî kapasite ve öğretmen imkânları dâhilinde Öğretmen/Branş Dersliği uygulamasına geçmek amacıyla okulun öğretmen sayısı ile fiziki şartlarının yeniden gözden geçirilmesi; şartları olgunlaşan okulların önümüzdeki öğretim yılında uygulamaya başlamaları gerekmektedir.

Konunun iliniz dâhilindeki bütün okul müdürlüklerine duyurularak iş ve işleyişin takibi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.

Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı

Branş değişikliği ne demektir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber