4/B'linin Mazeret İzinleri Sırasında Ücret Ödenir mi?
5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesi uyarınca çalıştırılan sözleşmeli personel hakkında 4/B esasları uygulanmaktadır. Sözleşmeli personelin özlük hakları ise 1978 tarihli bir Bakanlar Kurulu Kararına dayanmaktadır. Bugünkü dosyamızda 4/B'li olarak çalışan sözleşmeli personele verilen izinlerden hangilerine ücret verileceği hangilerine ücret verilmeyeceği sorularına cevap vereceğiz. Devamı için başlığa tıklayınız.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 4/B maddesine göre sözleşmeli istihdam edilmektedir. İstihdam edilen personelin genel istihdam esasları, 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" ile belirlenmiştir. Dosyamıza bu esaslar bağlamında cevaplar vereceğiz.
YILLIK İZİN
Esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında şu hüküm yer almaktadır.
"217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir."
Maddede yıllık izinlerin ücretli olarak verileceği düzenlenmiştir. Buna göre yıllık izin halinde 4/B'li personele ücret verilmeye devam edilecektir. Maddede geçen "hizmet süresi" deyiminden ne anlaşılması gerektiğine dair dosya için tıklayınız.
DOĞUM İZNİ
Esasların 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında şu hüküm yer almaktadır.
"(Ek fıkra: 2/9/2005 tarihli R.G.) Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir."
Madde metninde ücretli izin verileceği hususu yer almamıştır. Bu nedenle 4/B'li personel doğum öncesi ve sonrasında, maddede kullanılan izinlerinden yararlananlara ücret verilmeyecektir. Maliye Bakanlığının da görüşü bu yöndedir. Ancak Devlet Personel Başkanlığının 2007 tarihli görüşünde bu iznin ücretli olacağı belirtilmiş ancak herhangi bir gerekçe veya dayanağa yer verilmemiştir.
MAZERET İZİNLERİ
Esasların 9 uncu maddesinin beşinci fıkrasında şu hüküm yer almaktadır.
"Sözleşmeli Personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir."
Maddede mazeret izinlerinin ücretli olarak verileceği düzenlenmiştir. Buna göre mazeret durumlarında, 4/B'li personele ücret verilmeye devam edilecektir.
SAĞLIK İZNİ
Esasların 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasında şu hüküm yer almaktadır.
"(Ek: 24/04/2007-2007/12061) Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalan sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca ücretli sağlık izni verilir."
Maddede sağlık izninin ücretli olarak verileceği düzenlenmiştir.
HASTALIK İZNİ
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesinde; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür" denilmektedir. Anılan hüküm uyarınca hastalık izninin 1 aylık süresi için ücret ödenmesi, 1 ayı aşan hastalık izinleri için ise ücret ödenmemesi gerekmektedir. Ancak 506 sayılı Kanundan doğan hakları saklıdır.
Uygulamanın yukarıdaki hususlara göre yapılması gerekmektedir.