Başhekim yardımcıları doktorluğa döndü
Gelirlerindeki büyük oranlı azalma nedeniyle ülke genelinde idari görevden ayrılarak doktorluğa dönen hekim oranı yüzde 80'e ulaştı.
Doktorluk yaptıkları dönemde aylık gelirleri ortalama 5 bin YTL'yi bulan başhekim yardımcılarının maaşları, sağlık alanında yapılan yeni reformlarla bin 500 YTL'ye kadar düştü. Başhekim yardımcıları, yeniden aktif doktorluğa dönmeye başladı.
Hastanelerde idari personel bolluğuna neşter vurmak için 6 ay önce yapılan reform meyvesini verdi. 1 Eylül 2007'den itibaren aylık gelirlerinde 3 bin 500 bin YTL'ye varan düşüşler yaşayan başhekim yardımcısı ve müdür yardımcıları, doktorluğa geri döndü. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde idari görevlerden ayrılarak kendi branşlarında doktorluk yapmaya başlayan hekim oranı yüzde 80'e ulaştı. Böylece bazı hastanelerde 20'yi bulan başhekim yardımcısı sayısı 5'e kadar indi. Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi, başhekim yardımcısı azalan hastanelerden biri. Hastanenin 12 başhekim yardımcısından 7'si artık kendi dallarında hekimlik yapıyor. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 18 olan başhekim yardımcısı sayısı 15'e geriledi. Birçok kamu hastanesinde de başhekim yardımcıları, branşlarına geri döndü. Düşük maaş alan idari personelin aktif hekimliği tercih etmesiyle hastanelerdeki kuyruklar azalmaya başladı.
Kamu hastanelerindeki idari hekim enflasyonunu çözmek amacıyla yapılan reformun hedefe ulaştığını dile getiren bir bakanlık yetkilisi, "Bir hastanede her branşta doktor sıkıntısı yaşanırken 9 müdür yardımcısı, 8 başhekim yardımcısı çalışıyordu. Bir yanda vatandaş tedavi olamıyor, diğer yanda doktorlar atıl vaziyette makam dolduruyordu. Eylül ayındaki genelgeyle hekimleri hastalara bakmaya zorladık. Yüzde 80 oranında idari görevdeki sağlık çalışanı doktorluğa geri döndü. Tedavi kuyrukları azaldı." dedi. Aynı yetkili, bundan sonraki idari atamaların sadece bakanlık tarafından yapılacağını, böylece sağlık kurumlarındaki idari personel sayısının artmayacağını kaydetti. 1 Eylül 2007'de yayınlanan genelgeyle bakanlık kararıyla atanmayan il sağlık müdürü, il sağlık müdür yardımcısı, şube müdürü, baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı ve başhemşirenin döner sermayeden yüksek pay almasının önü kapanmıştı.
Hekimler MEB'in sosyal tesislerinde indirimli kalacak
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan protokolle, sosyal tesislerin ortak kullanımına karar verildi. Buna göre öğretmenler hekimevlerinden, doktorlar da öğretmenevlerinden yararlanabilecek. Türkiye genelindeki 837 öğretmenevine aidat ödeyen doktorlara yüzde 25 indirim uygulanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katıldığı Başöğretmen Salonu'ndaki protokol imza töreninde kurumlar arası işbirliği vurgulandı. Akdağ, sağlık çalışanları ile eğitim çalışanlarının tesislerinin ortaklaşa kullanılacağını belirtti. Gönül köprüsü projesini de anlatan Çelik, eğitim sezonu bitince 100 bin öğrencinin sağlık taramasından geçirileceğini söyledi. Protokol, MEB'e bağlı öğretmenevleri, öğretmen lokalleri, eğitim merkezleri ve sosyal tesisler ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı hekimevleri, eğitim merkezleri ve sosyal tesislerden her iki bakanlık personelinin ortak yararlandırılmasını öngörüyor. Ankara, Zaman
Hasan Bozkurt