PKK yönetim kadrosu panik içinde kaçıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2008 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetlerinin önceki gün başlattığı kara harekatı kesintili aralıklarla devam ediyor.

PKK'nın yönetim kadrosunun yönetim kadrosunun panik halinde güneye doğru kaçarak bölgeyi terk etmeye çalıştığı belirtildi.

Yoğun helikopter trafiğinin yaşandığı Hakkari'de sınıra yapılan sevkıyatlar da sürüyor. Sabah saatlerinde Hakkari'den içerisinde askerlerin bulunduğu 2 otobüs ve 5 minibüs Çukurca ilçesi yönüne giderken, mühimmat taşıyan araçlar ise sabahın erken saatlerinden itibaren dönüş yaptıkları gözlendi. Bu arada yine sabah saatlerinde 2 jetin Hakkari semaları üzerinden geçerek Çukurca yönüne gittikleri gözlendi. Şemdinli ve Yüksekova'da ise hava harekatlılığı gözleniyor.

44 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ 5 ŞEHİT VAR

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Çıkan çatışmada, 44 terörist etkisiz hale getirilmiş, çok sayıda terörist yaralanmıştır. Ayrıca, temas bölgesinde en az 20 teröristin daha topçu ve silahlı helikopterler tarafından etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gece saat 23.30'da yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 21 Şubat 2008 günü saat 19.00'dan itibaren Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütü mensuplarına karşı başlattığı hava destekli sınır ötesi kara harekatı, planlandığı şekilde devam etmektedir. 2'nci Ordu Komutanlığı sevk ve idaresinde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı birlikleri tarafından icra edilen harekat; Hava Kuvvetleri, Kara Havacılık unsurları ve karada konuşlu ateş destek vasıtaları tarafından desteklenmektedir.

HEDEFLERE YOĞUN ATEŞ

Dün (önceki gün) gündüz ve gece devam eden harekat esnasında, bölgede tespit edilen terör örgütüne ait hedefler Hava Kuvvetleri uçakları, silahlı helikopterler ve kara ateş destek vasıtaları ile yoğun ve etkili bir şekilde ateş altına alınmıştır. Aynı zamanda, birliklerimizin ilerlemesi esnasında terör örgütünün kullandığı değerlendirilen doğal ve yapay bir çok tesis, içlerindeki çok miktarda mühimmat, malzeme ve yiyecek maddeleri ile birlikte kullanılmaz hale getirilmiştir.

22 Şubat 2008 tarihinde terör örgütü mensuplarıyla çıkan çatışmada, 24 terörist etkisiz hale getirilmiş, çok sayıda terörist yaralanmıştır. Ayrıca, temas bölgesinde en az 20 teröristin daha topçu ve silahlı helikopterler tarafından etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir. Söz konusu çatışmada 5 personelimiz şehit olmuştur. Sıcak temas durumu bazı noktalarda kesintilerle devam etmektedir.

AĞIR ZAYİAT VAR

Operasyon esnasında Hava Kuvvetleri, silahlı helikopterler ve karada konuşlu destek silahlarıyla, uzun mesafeden sığınak ve barınaklar içerisinde etkisiz hale getirilen teröristlerin kesin sayıları, söz konusu hedef bölgelerine ulaşıldıktan sonra ayrıca değerlendirilecektir. İlk tespitlerden, teröristlerin uzun menzilli silah ve Hava Kuvvetleri ateşlerinden ağır zayiat verdikleri anlaşılmaktadır.

LİDER KADRO KAÇIYOR

Elde edilen istihbari bilgiler, özellikle sözde lider denilen kadronun panik halinde güneye doğru kaçarak, bölgeyi terk etmeye çalıştıklarını göstermektedir. Sınır ötesi harekat sadece terör örgütünü hedef aldığından, yerel unsurlardan birliklerimize karşı her hangi bir yanlışlığa sebebiyet vermemeleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gösterdiği hassasiyeti paylaşmaları beklenmektedir.

Birliklerimiz çetin hava ve arazi şartlarında, ileri harekatı ve arazi arama tarama faaliyetlerini kahramanca sürdürmektedirler. Harekat, planlanan hedeflere ulaşıp öngörülen maksat tahakkuk edince sona erdirilecektir."

10 BİN ASKER KATILIYOR

Şemdinli-Silopi hattından bölgeye 15 kilometre derinliğinde sızan Türk askerleri, Haftanin, Zap ve Hakurk bölgelerindeki baharda eyleme hazırlandığı belirtilen PKK kamplarını hedef aldı.

Ağır kış koşulları altında yaklaşık 10 bin askerin katıldığı operasyonu 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız bizzat yönetirken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da önceki akşam MGK toplantısından sonra karargâha dönerek operasyonu sabaha kadar izledi.

TSK, ABD'nin istihbarat desteğiyle gerçekleştirilen hava operasyonlarının ardından beklenen sınır ötesi kara harekâtını önceki akşam 19.00'da başlattı. Harekâta, akrep timleri olarak isimlendirilen Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler ile özel eğitimli komandolar katıldı.

BORDO BERELİLER İÇERİDE

Türkiye'ye ait insansız hava aracı Heron'dan gelen bilgiler doğrultusunda Türk askerinin tek başına gerçekleştirdiği operasyon, önceki gün 10.00'da Kara Kuvvetleri'nin uzun menzilli silahları ile Diyarbakır'dan havalanan F-16 savaş uçaklarının PKK hedeflerine yönelik bombardımanıyla başladı.

Yaklaşık 8 saat süren bombardımandan sonra karanlığın çökmesiyle birlikte F-16 savaş uçaklarının bombardıman desteğinde bordo bereliler ile yaklaşık 500 jandarma özel timi gece görüşlü Sikorsky tipi helikopterlerle 15 kilometre derinliğe bırakılarak, PKK'lıların kaçış yollarını tuttu. Askerlerin Irak'a Çukurca ve Silopi'den girdiği bilgisi kamuoyuna yansıdı.

Haftanin, Zap ve Hakurk bölgesinde, havadan da bombalanan hedefleri temizleme görevi verilen akrep timlerine, Cobra ve Blackhawk helikopterleri ateş ve lojistik desteği sağladı.

Harekât kapsamında, PKK kamplarının yoğun olarak bulunduğu Amediye ve Suri bölgeleri, Zap ve Haftanin'in güneyinden çevrildi.

Kobra tipi helikopterler de sınırı geçerek operasyona destek verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber