Hakurk'tan sonra Zap çemberde

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Şubat 2008 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atilla KORKMAZ-Hüseyin KAÇAR-Erkan KÖSE-Mehmet YAL

Harekâtın ikinci gününde Hakurk kampına girildi. Sonra örgütün en büyük kampı Zap çembere alındı. 8 askerin teslim edildiği Çemço Tepesi de düştü. 79 PKK'lı öldürüldü, şehitler 7'ye çıktı..

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarına yönelik gerçekleştirdiği 25'inci sınır ötesi operasyon tüm hızıyla sürüyor. Tümü yıllardır terörle mücadele içerisinde yer aldığı için büyük tecrübe sahibi olan 3 bini özel kuvvetlere bağlı 10 bin asker, 21 Şubat akşamı başlayan operasyonda belirlenen ilk hedeflere tek tek ulaşmaya başladı. Havadan savaş uçakları ve helikopterlerinin de büyük destek sağladığı askerler, operasyonun ikinci gününde ilk hedefler arasında yer alan Hakurk kampına girdi. Daha sonra Zap Kampı'nı çembere alan askerin son hedefi örğütün ana karargahı olan Kandil olduğu ileri sürüldü.

PKK İRAN'A DOĞRU KAÇMAYA BAŞLADI

Terör örgütünün Türkiye'deki eylemlerinde üs olarak kullandığı ve örgütün Kuzey Irak'taki can damarlarından olan Hakurk'a önceki sabah saatlerinde ulaşmayı başaran özel birlikler ile teröristler arasında özellikle Gele Reş bölgesinde sert çatışmalar yaşandı. Teröristlerin kamp çevresine muhtemel bir kara operasyonunu düşünerek çok sayıda tuzak ve mevzi kurduğu, ilk 5 askerin de buralardan açılan ilk ateş sonucu şehit oldukları belirlendi. Kamp çevresinde bulunan ve terör örgütü mensuplarının lojistik amaçlı kullandığı tesisler de bir bir yok edilmeye başladı. Büyük kayıp veren teröristler ise canlarını kurtarmak için guruplar halinde İran sınırına doğru kaçmaya başladı. Operasyonların yoğun biçimde sürdüğü Rıkan bölgesindeki teröristlerin kaçmasını ve diğer kamplardan destek gelmesini engellemek için hava unsurları stratejik konumdaki bazı köprüleri vurarak kullanılmaz hale getirdi. Rıkan bölgesinin Irak'ın iç kesimleri ile böylece irtibatı da kesilmiş oldu. Kara harekâtına havadan F-16 ve F4 savaş uçakları ile helikopterler de destek veriyor.

HAVA DESTEĞİ VE TOPÇU ATIŞI

Operasyon çerçevesinde askeri birlikler dün de ikinci hedef olarak yine terör örgütünün sınır kesimindeki en büyük kamplarından olan Zap'a ulaştı. Terör örgütünün ve ana karargah olarak da kullandığı Zap kampı çevresinde çember harekâtı uygulayan askerle teröristler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Zap Kampı bölgesinde Bordo Bereliler ile özel eğitimli komandolar, sabahın erken saatlerinden itibaren Dağlıca baskınında kaçırılan 8 askerin teslim edildiği Çemço Tepesi vadisine operasyon düzenledi. Bölgenin teröristlerden temizlenerek askerin kontrolüne geçtiği belirtildi. Mehmetçik PKK'lı teröristleri saniyede 853 metre yol alabilen 43 kiloğram ağırlığındaki obüs mermilerle vurdu. Kandil çevresindeki stratejik noktalara konuşlandırılan 'Panter' isimli yerli yapım obüs toplarıın Kandil'deki PKK yuvalarını vurmaya başladığı ileri sürüldü. Genelkurmay akşam saatlerinde harekâtın ikinci günüyle ilgili bilgi verdi.

35 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Açıklamada içinde ağır uçaksavar silahlarının da yer aldığı, teröristlere ait çok sayıda mevzinin tahrip edildiği belirtilerek "Devam eden operasyonlarda, uçaklar ve uzun menzilli silah ateşleri sonucu saf dışı bırakılanlar hariç, 35 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Sonuçlara göre iki gün içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 79'a ulaşmıştır. Bugünkü çatışmalarda 2 personelimiz şehit olmuştur" denildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da Şırnak'a gitti.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı düzenlediği kara operasyonunda en ön saflarda Jandarma Özal Harekât birliklerine bağlı 'Efeler Taburu'nun yer aldığı ortaya çıktı. 7'inci Kolordu Komutanlığı tarafından sürdürülen operasyona Türkiye'nin birçok yerindeki askeri birliklerden komando, istikham, topçu birlikleri desteği geldi. Katılan birlikler içerisinde en dikkat çekici olanı ise Efeler Taburu.

ÖZEL BIR BIRLIK

Genelkurmay Başkanlığı'nın harekât ve istihbarat birimlerinde uzun yıllar görev yapan emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız'ın anlatımına göre "Efeler Taburu" adını bir telsiz kodundan alıyor. Bu birliklerden biri telsiz kodu olarak "Efeler" kodunu kullandığından zamanla bu ad taburun adına dönüşmüş ve taburun adı Efeler Taburu'na çıkmış. Bölgede Efeler dışında başka isimlerde birlikler de var, Dadaşlar gibi. 'Efeler Taburu' son derece iyi eğitimli, kullandıkları teçhizat ve donanım itibarıyla standart birliklerden farklı, nokta operasyonlarını yürüten, sürekli eğitim halindeki bir özel birlik. Bu birliğin özellikle Hakkâri'de görev yaptığı dönemde kendisine bağlı olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen emekli Tümgeneral Parmaksız da Efeler Taburu'nun Yüksekova'da konuşlu bulunduğunu, daha çok astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan özel bir birlik olduğunu kaydediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber