Bardakoğlu'ndan 'din reformcularına' sert uyarı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hiçbir Müslümanın hadisleri ayıklama gibi bir cüreti olamayacağını belirterek, bu yönde çıkan haberlere çok sert tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hiçbir Müslümanın hadisleri ayıklama gibi bir cüreti olamayacağını belirterek, "Hiçbir dindarın İslam dininde reform yapma gibi bir çağrısı ve fikri olamaz. Bu ne reformdur ne de siyasetle ilişkili bir şeydir'' dedi.

Ali Bardakoğlu, Suudi Arabistan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda batıdaki bazı gazetelerde yer alan "İslam'da reform yapıldığı ve hadislerin ayıklandığı" haberlerine tepki gösterdi. İyice araştırmadan, incelemeden alelacele konunun haber yapıldığına işaret eden Bardakoğlu, ''Batıda bazı gazeteler Diyanet İşleri Başkanlığımızın yürüttüğü bir çalışmayı doğru dürüst anlayamadan, İslam'da reform, bazı hadislerin yeniden yazılması veya ayıklanması hareketi olarak algılamıştır. Bu fevkalade yanlıştır. Daha çalışma tamamlanmamıştır. Tamamen ilmi usullere göre yapılan, ilahiyat fakültesi öğretim üyelerinin bir çalışmasıdır. Asla ve asla dinde reform ve hadisleri ayıklama hareketi değildir. Hiçbir Müslümanın hadisleri ayıklama gibi bir cüreti olamaz. Hiçbir dindarın İslam dininde reform yapma gibi bir çağrısı ve fikri olamaz. Bu ne reformdur ne de siyasetle ilişkili bir şeydir'' diye konuştu.

-''DİYANET, SİYASETTEN BAĞIMSIZDIR''-

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, batıdaki bazı gazetelerde söz konusu akademik çalışmanın, mevcut siyasi iktidarının yeni atılımlarının bir parçası olarak algılandığına da dikkat çekti. Bardakoğlu, şöyle devam etti: ''Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siyasetten bağımsız olarak faaliyet göstermesini çok önemsiyoruz. Her işi, günlük tartışma ve polemiklerden bağımsız olarak yapıyoruz. Milletimiz, dinimiz ve geleceğimiz için doğru olduğuna inandığımız için yapıyoruz. Çalışmamızda Peygamber Efendimizin hadislerini 21. yüzyılda yaşayan biz Müslümanlar nasıl anlamalıyız. O hadisler bize ne diyor. Bizim günlük hayatımıza, ticari ilişkilerimize, aile hayatımıza, ibadetlerimize, duamıza, gönül dünyamıza ne getiriyor. Daha doğrusu bu peygamber efendimizin hadislerini anlama çabasıdır. Elbette Müslümanların hem Kuran'ı anlamaya hem de dinimizin ikinci temel bilgi kaynağı olan peygamber efendimizin hadislerini anlamaya ihtiyacı var.''

-"MÜSLÜMANLIĞI DA HIRİSTİYANLIK ÜZERİNDEN ANLAMA VE TANITMAYA ÇALIŞIYORLAR"-

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın daha önce hazırladığı 5 ciltlik Kur'an tefsirinden sonra şimdi de hadisleri günümüz insanına getiren 5-6 ciltlik bir çalışma yaptığını belirten Bardakoğlu, kitaplarda, bilgi birikimi, hadisler etrafında yapılan yorumlar, hadislerin ne anlama geldiği ve bugün nasıl anlaşılması gerektiği konusundaki çabaların yer alacağını vurguladı.

Ali Bardakoğlu, yaklaşık 40 civarında hadis profesörü ve doçentinin katıldığı bu çalışma hakkında yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirterek, "Batılılar biraz acele ediyor. Kendi akıllarından geçenleri ifade ediyorlar. Müslümanlığı da Hıristiyanlık üzerinden anlamaya ve tanıtmaya çalışıyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Çalışma 2008 yılının ikinci yarısında ortaya çıkacaktır. Yapılan olumlu, verimli ve anlamlı bir çalışmadır. Müslümanın görevi Kuran'ı ve sünneti anlama, ondan çıkardığı anlamları, yorumları hayatına yansıtmadır'' ifadelerini kullandı.

-"CAMİLER SADECE İBADET MEKANI DEĞİL''-

Bütün şehitlere Allah'tan mağfiret dileyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Ordumuza ve bütün milletimize yüce Rabbimin yardımlarını diliyorum. Bölücü terör örgütü hiçbir zaman sonuca ulaşamayacaktır. Milletimiz birliğini koruyacaktır'' dedi.

Camilerin sadece ibadet mekanları olmadığına işaret eden Ali Bardakoğlu, "Milletçe ortak duygularımızın ifade edildiği, paylaşıldığı mekanlar. Bu Cuma namazı akabinde de bütün şehitlerimiz için dua edilmesi, niyazda bulunulması, Allah'tan mağfiret istenmesinden tabii bir şey olamaz. Biz milletçe, devletçe, her fert olarak ordumuzun yanındayız, onları için dua ederiz. Bu duaya camii cemaatinin katılmasından daha doğal bir durum olamaz'' açıklamasını yaptı.

-"KÖTÜ EMELİ OLANLARA MİLLETİMİZ FIRSAT VERMEZ''-

Zaman zaman İslam dininin yüce prensiplerini, Kuran'ın yüce ayetlerini kendi kötü emellerine alet etmek isteyen insanlar çıkabileceğine de değinen Bardakoğlu, ama milletin İslam ve Kuran hakkındaki sağlam bilgisinin buna fırsat vermeyeceğini kaydetti. Bardakoğlu, ''Kendisini din görevlisi gibi tanıtan; Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir ilgisi olmayan, halkın kendi arasında itibar ettiği kendini bilmez şahıslar kötü amaçlarına, terörist ve bölücü emellerine, İslam'ın ve Kuran'ın yüce değerleri alet edebilirler. Ama milletimizin ve Müslümanların ortak sağduyusu bu tür oyunlara, yanlışlara hep karşı duracaktır. Anarşinin, terörün aracı olarak Kuran ayetlerini, İslam'ı kullanılmasını İslam'a yapılmış en büyük saygısızlık olarak görüyorum. İslam'ın hiçbir hükmü, Kuran'ının hiçbir ayeti, hiçbir zaman anarşi, terör, fitne ve bozgunculuğu desteklemez. İslam, Müslüman, Kuran ve Peygamber hep, anarşi, terör, kaos ve fitnenin karşısında olmuştur'' diye sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber