Türkiye, PKK'nın yolaçtığı zararı Irak'tan tahsil edebilir iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Musul Vilayeti Konseyi ve Birleşmiş Milletler Irak Daimi Temsilcisi ve Danışman John Anton Keller, 30 yıldır Türkiye'nin başına bela olan PKK'nın ülkeye verdiği zararın maddi ve manevi olarak Birleşmiş Milletlerden (BM) tahsis edilebileceğini iddia etti.

Keller, "Bir ülke sınırlarından sorumludur. Bu noktadan komşusuna saldırı olamaz. Buna müsaade edemez. Aksi takdirde zarar gören ülkeye hukuki olarak meşru müdafaa hakkı doğar." dedi. Keller'in program sürecinde kulaklık takmayarak diğer katılımcıları dinlememesi büyük tepki aldı. Salonda bulunan bayan bir avukat da "Herhalde Keller, Arapça ve Türkçeyi çok iyi konuşuyor. Ya da kimsenin düşüncesini dinlemek istemiyor." diye sitem etti.

Irak'ın kuzeyinde son dönemde yaşanan bazı sorunlar bu bölgeye yönelik bir sınır harekatının başlamasına neden oldu. Bu operasyonla birlikte bölgede güveni sağlamak adına gerekli tedbirler alındı. PKK'nın konuşlandığı yerler kara harekatıyla etkisiz hale getirildi. Bu çerçevede tüm dünyanın desteğini arkasına alan Türkiye, gerekli gördüğü yerlerde operasyonlarına hız verdi. Bu çerçevede ADAM Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi, Taksim Elite Otel'de Türk ve Iraklı bölge uzmanlarını bir araya getirdi. Toplantıya katılan İsviçre doğumlu bölge uzmanı Anton Keller, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyonun anlaşılır olduğunu kaydetti.

Ülkemizin 30 yıldan bu yana PKK terör örgütünün saldırılarına maruz kaldığını da kaydeden Keller, "Sizler terör örgütünden dolayı çok sayıda insan kaybettiniz. Bu aşamada Irak'ın sınır güvenliğini sağlaması gerekliydi. Avrupa Hukuku'na göre bu zararınızı Birleşmiş Milletler'den tahsil edebilirsiniz. Bunun için de hukuki hakkınızı kullanmanız gerekiyor." açıklamasında bulundu. Irak'ta güvenliğin sağlanması gerektiğinin altını çizen Anton Keller, Irak'ın bölünmemesi gerektiğini vurguladı. Keller, ayrıca Türk askerinin Irak'ın kuzeyinde verdiği zararları da ödemesi gerektiği imasında bulundu.

Irak Tapu Kayıt Sorumlusu Şeyh Saler El Hafız ise Türkiye'nin Ortadoğu'da büyük bir güç olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin bu bölgede çok ciddi bir rol oynadığını belirten El Hafız, "Bizler Türkiye'nin büyük bir rol oynağını görüyoruz ve görmek istiyoruz. Biz iki ülke arasında sıkı iletişim kurulmasını istiyoruz. Bu aşamada bölgede istikrarın sağlanması için Türkiye'ye büyük iş düşüyor." diye konuştu.

Barzani'nin de Saddam gibi bir diktatör olduğunu iddia eden Türkmenistan İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı da "Barzani bir diktatördür. Yaptıkları Saddam'ı aratmadı. Kendi kafasına göre iş yapıyor. Türkiye, Türkmenlerin arkasında olmalıdır. Bu desteğinizi her zaman bekliyoruz. Biz ülkede kaos değil, huzurlu bir ortam istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber